15 februarie 1903. Teddy Bear, de la protagonist al unei partide de vânătoare la imaginea copilăriei

15 februarie 2018, 09:52

În anul 1902, preşedintele SUA, Theodore (Teddy) Roosevelt a participat la o partidă de vânătoare, în timpul căreia a refuzat să împuşte un urs pe care organizatorii îl legaseră special pentru a-i satisface orgoliul de vânător. Gestul preşedintelui a fost ironizat de presă, considerat slăbiciune şi caricaturizat de publicaţii.

 

(w500) Teddy Bear

O astfel de caricatură, publicată de Washington Post, a inspirat o familie de ruşi imigranţi, proprietari ai unui magazin din Brookyn, New York.

Morris Michtom şi soţia sa Rose au confecţionat un ursuleţ de pluş, l-au numit Teddy Bear şi l-au eşezat in vitrina magazinului lor (pe 15 februarie 1903), în semn de recunoştinţă faţă de cel care a refuzat să împuşte un animalul captiv. Teddy Bear a atras repede privirile tuturor trecătorilor, iar faima lui i-a convins pe soţii Michtom să deschidă, un an mai târziu, o fabrică de jucării.

Un exemplar, deţinut anterior de Kermit Roosevelt, despre care se afirmă că ar fi fost fabricat de Michtom, a fost expus la Smithsonian, în 2012.

 

(w500) PADDINGTON

Se spune că în urmatoarea campanie electorală, Roosevelt ar fi folosit imaginea ursuleţului de pluş.

Teddy Bear al Europei

Pe de altă parte, în Germania, tot în anul 1902, Margarete Steiff, care coordona activitatea unei fabrici de jucării, a fost convinsă de  nepotul ei să producă şi ei un urs. Aşa a apărut, un an mai tărziu, Petzy, un ursuleţ din mohair bej cu maro. Succesul jucăriei a ajuns până în America, de unde au fost comandate 3.000 de exemplare. În patru ani, producţia a depăşit 1 milion. Dar Petzy nu a fost singur. A urmat colecţia “Friends Petzy”. Steiff, devenită un brand, continuă să producă jucării, iar una dintre cele mai recente este ursuleţul grizzli „Zotty”.

 

(w500) Paddington

Pentru că niciun exemplar original nu s-a mai păstrat, Steiff-Museum a expus, în 2006, o replică a ursuleţului Petzy.

Şi familia ursuleţilor de pluş a tot crescut: Paddington, Rupert (Anglia) Winnie the Pooh, Michka (Rusia) Billy Bluegum (Australia).

Astăzi, ursuleţii de pluş sunt vedetele desenelor animate, ale benzilor desenate, ale tuturor cărţilor pentru copii, ale Valentine’s Day.

 

sursa:

history.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă