Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

15 decembrie, Ziua Internaţională a Ceaiului, a doua cea mai populară băutură din lume

Ceaiul este a doua cea mai populară băutură din lume, după apă, şi este firesc să aibă o zi în care să fie celebrat internaţional. Este sărbătorit nu pentru a bea o ceaşcă în plus în această zi, ci pentru a atrage atenţia asupra problemelor pe care producţia şi comerţul global cu ceai îl au asupra lucrătorilor de pe plantaţii, a micilor fermieri şi a consumatorilor.

15 Decembrie 2016, 10:03 (actualizat 15 Decembrie 2016, 12:12) |
Plantaţie de ceai în Azore
Plantaţie de ceai în Azore
Cană cu ceai
Samovar de ceai Rusia
Tea time ceai Anglia
Ceremonia ceaiului în Japonia

Ideea de avea o Zi Internaţională a Ceaiului există de mai mult timp, dar a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare a discuţiilor între mari producători de ceai, care au avut loc la World Social Forum la Mumbai, India şi la Porto Alegre, Brazilia, între 2004 şi 2005.

Sărbătoarea nu are statut oficial, dar este foarte populară în multe state, şi în special în Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Indonezia, Vietnam, Malawi, Kenya, India, Uganda, Malaezia şi Tanzania.

Ceaiul este o băutură străveche şi ca şi cafeaua, berea, vinul, romul sau cola, şi-a adus aportul în schimbarea lumii.

Se estimează că zilnic în lume se beau mai mult de trei miliarde de ceşti de ceai, ceaiul fiind a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă.

Cei mai mari producători de ceai din lume sunt: China, India, Kenya, Sri Lanka, Turcia, Vietnam, Iran, Indonezia, Argentina şi Japonia, iar producţia de ceai este 4,3 milioane de tone anual.

(w620) Cană cu c

Există în jur de 1500 de tipuri de ceai, toate obţinute din mugurii, florile şi frunzele tinere ale arborelui de ceai, Camellia sinensis, cu toate varietățile sale, care au fost supuse răsucirii, fermentării şi uscării

Camellia Sinensis are frunzele verzi tot timpul anului, arborele poate atinge înălţimea de nouă metri şi  poate produce ceai timp de 50 de ani. O plantă de ceai obişnuită produce în jur de 3000 de frunze în fiecare an.

În funcţie de gradul de oxidare al frunzelor, sunt patru tipuri principale de ceai: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong şi ceaiul negru. Compoziţia chimică a ceaiului variază în funcţie de recoltă, condiţii pedoclimatice şi metoda de prelucrare.

Unele ceaiuri, cum sunt Darjeeling şi ceaiul verde chinezesc, au efect răcoritor, sunt uşor amare şi au gust astringent, în timp ce altele au profile diferite, cu note dulci, florale, picante sau ierboase.

Istoria ceaiului

Se crede că băutul ceaiului ar fi fost „inventat” în China, de împăratul chinez Shen Nung, în anul 2737 î.Ch. În timpul unei călătorii, frunza unui anume copac ar fi ajuns în bolul cu apă fierbinte al împăratului, care a apreciat gustul şi calitatea noii băuturi rezultate. În timpul dinastiei Tang (618-907) băutul ceaiului devenise popular datorită gustului şi a calităţilor sale medicinale, şi se spune că şi obiceiul de a oferi ceai unui oaspete a început tot în China.

Datorită calităților sale stimulatoare, ceaiul a fost adus în Japonia cam în aceeaşi perioadă, între anii 650 şi 750, de către un calugar budist care a plantat arbuştii în grădinile templelor, iar în secolul XIII, un preot Zen a creat Ceremonia ceaiului (Cha-no-yu).

(w620) Ceremonia

Ceremonia ceaiului în Japonia

Cea mai veche ceainărie din lume se află în Japonia. Casa de ceai Tsuen, din Uji, a fost înființată în secolul XII,  de un fost samurai, iar acum se află la a 24-a generaţie de urmaşi, care servesc ceai în stil japonez oaspeţilor din toată lumea.

Prima ladă cu ceai care a fost înregistrată într-un port european a ajuns la Amsterdam în 1606, adusă de o corabie olandeză.

În Anglia ceaiul ajunge în anul 1650, iar obiceiul de a bea ceai este introdus de prinţesa Ecaterina de Braganza, în urma căsătoriei sale cu viitorul rege Carol al II-lea. Britanicii au preluat cu entuziasm obiceiul şi în prezent sunt unii dintre cei mai mari consumatori de ceai din lume.

(w620) Tea time c

Tradiţia băutului ceaiului în Anglia

Din 1636, şi în Franţa se bea ceai, iar doi ani mai târziu şi în Rusia, unde este şi acum preparat în samovar – un recipient din metal încălzit care îl menţine cald câteva ore.

(w620) Samovar de

Tradiţia băutului ceaiului în Rusia

Costurile de livrare erau însă atât de ridicate, din cauza profiturilor mari ale intermediarilor, încât ceaiul a fost mult timp doar băutura oamenilor bogaţi. Legenda spune că aristocratul englez Earl Charles Grey (1764 – 1845) ar fi primit cadou din partea unor diplomaţi chinezi un transport maritim de ceai negru şi portocale bergamote, care fuseseră depozitate în acelaşi loc. Ceaiul negru a absorbit aroma de portocale şi astfel s-a născut acum celebrul ceai Earl Grey.

În 1890, Sir Thomas Lipton a reuşit să scadă preţul ceaiului înlăturând intermediarii şi l-a transformat într-o băutură accesibilă tuturor categoriilor sociale.

Ice Tea-ul a fost inventat în anul 1904, de americanul Richard Blechynden, proprietar al unei plantaţii de ceai. Participa la primul Târg Internațional al Americii de la St. Louis şi a dorit să le ofere vizitatorilor un ceai fierbinte, dar datorită căldurii, nimeni nu era interesat. A captat atenţia publicului aruncând în ceaiul preparat câte un cub de gheaţă.

Ceaiul în plic este tot o învenţie americană. În 1908, comerciantul de ceai Thomas Sullivan, din New York, a început să trimită clienţilor săi mostre de ceai în săculeţe de hârtie, în locul cutiilor de metal obişnuite. Sullivan a înşeles oportunitatea afacerii când a văzut că restaurantele prepară ceaiul cu tot cu ambalaj, pentru a nu împrăștia frunzele de ceai prin bucătărie.

În anul 1940 fost înventat şi ceaiul instant, care îşi dizolvă aroma şi devine solubil şi în apă rece.

Cel mai scump ceai din lume este Tieguanyin, un ceai chinezesc rar, care costă în jur de 3000 dolari pe kilogram. Ceaiul este numit după zeitatea budistă Guan Yin şi este un ceai oolong - ceai aromat şi parfumat cunoscut în mod special pentru acţiunile sale asupra metabolismului, cu efect antioxidant, energizant şi anti îmbătrânire.

surse

agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ŞTIAŢI CĂ ...
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 31°C
IASI 29°C 29°C
CLUJ 28°C 25°C
CONSTANTA 24°C 25°C
CRAIOVA 28°C 28°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 20 Septembrie 2018, 18:25
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 20-09-2018
Deschidere: 8294.54
Maxim: 8357.11
Mimim: 8281.28
Variatie: 0.72%
SNG
32.75
1.24%
SNP
0.36
3.75%
FP
0.90
0.11%
TLV
2.35
0.21%
BRD
13.72
0.15%
SIF5
2.14
0.93%
TEL
23.10
0%
TGN
360.00
0.42%
EBS
175.35
1.05%
COTE
87.20
0.34%
ARHIVĂ ȘTIRI