15 ani de la tragedia de la Mihăileşti, soldată cu 18 morţi şi 13 răniţi

24 mai 2019, 12:23

Pe data de 24 mai 2004, la ora 5,50 în comuna Mihăileşti, pe DN2, la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie în urma accidentului unui autotren care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Un crater cu adâncime de 6,5 metri şi un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăţi de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri, afectând acoperişurile mai multor case din zonă. Bilanţul victimelor a fost 18 morţi (dintre care şapte pompieri, trei localnici şi doi jurnalişti) şi 13 răniţi grav.

Vinovaţi de producerea dezastrului de la Mihăileşti au fost găsiţi cei trei reprezentanţi ai firmelor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu: administratorul Ney Transport SRL, Ionel Neagoe, patronul Mihtrans SRL, Mihai Gună, şi fostul director al combinatului Doljchim din Craiova, Ion Gherghe. Aceştia au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, cu executare, fiecare, şi la plata unor despăgubiri.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Neron Lupaşcu” Buzău a organizat, vineri, la 15 ani de la tragedia de la Mihăileşti, soldată cu 18 morţi şi 13 răniţi, o manifestare comemorativă la monumentul închinat acestora.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, slt. George Creţu, pe platourile fiecărei subunităţi de pompieri din judeţul Buzău a fost ţinut un moment de reculegere, timp în care semnalele luminoase şi sirenele autospecialelor de intervenţie au dat onorul aducând un omagiu celor şapte eroi-pompieri: maior post mortem Doru-Mihai Mihalache, sublocotenent post mortem Romeo Necula, sublocotenent post mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenent post mortem Nicolae Jianu, sublocotenent post mortem Silviu Stan, sublocotenent post mortem Georgian Medeleanu, sublocotenent post mortem Florentin Valentin Oprea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite