14 noiembrie, Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului. Tema zilei, “ Familia şi diabetul – Diabetul preocupă fiecare familie”

Mulţi români suferă de diabet
Mulţi români suferă de diabet
14 noiembrie 2018, 10:10

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte.

Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2018 este “ Familia şi diabetul”.

 

Obiectivele campaniei sunt creşterea gradului de conştientizare a efectelor diabetului, promovarea rolului familiei în managementul bolii, îngrijire, prevenire și educația privind diabetul zaharat.

La nivel mondial, 1 din 11 persoane are diabet (425 milioane de persoane), 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane), aproximativ 1 milion de copii și adolescenţi au diabet tip 1 şi 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet.

În anul 2017, în România erau înregistrate aproximativ 1.800.000 de cazuri de diabet la adulţi cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani.

Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, cu o pondere mai mare a diabetului la femei, cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât la bărbați.

Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2.

Familiile joacă un rol important în abordarea factorilor de risc pentru diabetul tip 2.

Recomandări: menținerea unei greutăți normale, activitate fizică zilnică, alimentație sănătoasă, evitarea consumului de tutun.

La începutul lunii noiembrie, Primăria Municipiului Ploieşti a anunţat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul programului „înCerc” derulat la nivelul municipiului, au fost evaluaţi medical 84% dintre copiii de clasa a V-a.

Dintre aceştia, nu mai puţin de 30,16% au fost identificaţi cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

În România nu există deocamdată un registru național al bolnavilor de diabet.

Asociațiile de pacienți estimează că din lipsa informării și a specialiștilor, jumătate dintre cei care au aceasta boală nu sunt diagnosticați.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite