14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge. Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturați-vă efortului și salvați vieți!

14 iunie 2022, 07:21

Obiectivele specifice ale campaniei din acest an sunt:

  • Mulțumeşte donatorilor de sânge și să crească conștientizarea actului în sine
  • Evidențiază necesitatea donării de sânge angajate, pe tot parcursul anului, pentru a menține provizii adecvate și pentru a obține acces universal și în timp util la transfuzii de sânge sigure;
  • Recunoaşte și promovează valorile donării de sânge voluntare și neplătite în consolidarea solidarității comunitare și a coeziunii sociale;
  • Sensibilizarea cu privire la necesitatea investițiilor sporite din partea guvernelor pentru a construi un sistem național și pentru a crește colectarea de la donatorii de sânge voluntari neremunerați.

(w460) Campanie d

O activitate specială pe care țările din lume sunt încurajate să o implementeze pentru campania din acest an este aceea de a difuza către diverse instituții media povești despre oameni ale căror vieți au fost salvate prin donarea de sânge, ca o modalitate de a motiva donatorii de sânge obișnuiți să continue să dea sânge și de a motiva persoanele sănătătoase care nu au dat niciodată sânge să înceapă să facă acest lucru.

Cifre şi statistici

Din 2008 până în 2018 a fost raportată o creștere de 10,7 milioane de donări de sânge de la donatori voluntari neplătiți. În total, 79 de țări colectează peste 90% din sânge de la donatori voluntari neplătiți; cu toate acestea, 54 de țări colectează mai mult de 50% din sânge de la donatori de familie/de înlocuire sau plătiți.

Pe baza unor eșantioane de 1000 de persoane, rata donării de sânge este de 31,5 donații în țările cu venituri mari, 16,4 donații în țările cu venituri medii-superioare, 6,6 donații în țările cu venituri medii-jos și 5,0 donații în țările cu venituri mici.

Doar 56 din 171 de țări raportoare produc medicamente derivate din plasmă (PDMP).

Din cele 118,5 milioane de donații de sânge colectate la nivel global, 40% sunt colectate în țări cu venituri mari, care găzduiesc 16% din populația lumii.

(w460) Ziua Mondi

În țările cu venituri mici, până la 54 % din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor sub 5 ani; în timp ce în țările cu venituri mari, grupul de pacienți cel mai frecvent transfuzat are vârsta de peste 60 de ani, reprezentând până la 76% din toate transfuziile.

România

România se confruntă în fiecare vară cu o criză acută de sânge. Numărul donatorilor scade alarmant, aşa că operaţiile sunt amânate, iar urgențele sunt cu greu acoperite. Medicii şi pacienţii fac apel la populaţie să doneze. O pungă de sânge poate salva trei vieţi.

Doar 1,7% dintre romani donează sânge. Suntem, astfel, pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge.

„Trebuie să se facă educaţie în şcoală, să vină de la 18 ani. Au bonusuri: zi liberă serviciu, tichete de masă, analize, abonament la jumătate, plus investigaţii”, spune medical Angela Cîrstea, de la Centrul de Transfuzie Bucureşti.

Dacă aveţi între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kg, puls regulat şi nu aţi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, mergeţi să salvaţi vieţi! Puteţi dona la centrele de transfuzie judeţene, iar în Capitală sunt deschise patru centre.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite