CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID

14 funcționari catalani, ridicaţi de poliţie la Barcelona şi Madrid, acuzați de implicare în organizarea referendumului de independenţă

Milioane de buletine de vot au fost confiscate şi 14 funcţionari catalani au fost ridicaţi de poliţie la Barcelona şi la Madrid, acuzați de colaborare pentru organizarea referendumului de independenţă din 1 octombrie. Acum Guvernul secesionist al Cataloniei îşi cheamă susţinătorii la manifestaţii paşnice. O corespondenţă de la Felix Damian.

20 Septembrie 2017, 22:14 (actualizat 20 Septembrie 2017, 22:24) Știrile TVR |

După aproape 6 ani de dispute politice între Madrid și Barcelona, justiția spaniolă a intrat în acțiune pe fondul organizării referendumului de independență din 1 octombrie, care a fost declarat ilegal deja de Curtea Constituțională.

14 persoane cu funcții importante în administrația catalană au fost reținute de poliție, iar agenții au realizat percheziții în 22 de sedii ale guvernului regional de la Barcelona.

Guvernul catalan condus de liderul Carles Puigdemont și de o coaliție pestriță de partide care susțin separarea regiunii de Spania interpretează acțiunea poliției ca pe o intervenție a executivului central asupra autonomiei.

Guvernul Cataloniei a suferit o agresiune coordonată a forţelor de poliţie ale Ministerului de Interne spaniol cu obiectivul de a împiedica dreptul poporului catalan de a se exprima liber şi paşnic pe 1 octombrie şi să suspende activitatea guvernului ales pe 27 septembrie 2015.

Liderul Carles Puigdemont le-a cerut susținătorilor independenței să se manifeste pentru organizarea referendumului din 1 octombrie.

După arestările realizate la sediul Ministerului Regional de Finanțe din Barcelona, mii de persoane s-au adunat ca să protesteze față de acțiunea poliției și să strige lozinci pentru independență.

Tensiunea de la Barcelona s-a simțit și la sesiunea Congresului Deputaților din Madrid.

Guvernul lui Mariano Rajoy recunoaște că este pregătit să oprească organizarea referendumului din 1 octombrie, dar neagă acuzația privind suspendarea autonomiei catalane.

Operatiunea justiției continuă, iar agenții caută orice material electoral pregătit pentru referendum, după ce au fost condiscate aproape 10 milioane de buletine de vot care se aflau în hala unei firme din Barcelona.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI