14 august/27 august 1916, România a declarat război Puterilor Centrale. Regele Ferdinand: Nu v-am chemat să vă consult, ci să vă comunic: „Intrăm în război, de partea Antantei!”

În urmă cu 105 ani, Regele Ferdinand a anunţat, în plenul Consiliului de Coroană, intrarea României în război, pentru recuperarea Transilvaniei. Era 14 august, conform vechiului calendar, adică 27 august, după calendarul de acum. Decizia regelui, de a renunţa la neutralitate, a dus la împlinirea visului de unitate al poporului român.

08 August 2021, 11:36 (actualizat 14 August 2021, 08:11) Știrile TVR |
regele Ferdinand I

Regele Ferdinand a convocat Consiliul de Coroană la 14 August 1916, în Marea Sufragerie de Gală a Palatului Cotroceni. Au participat prim-ministrul I. C. Brătianu, alături de miniştri în funcţie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Constantin Robescu, preşedintele Senatului, dar şi foşti miniştri. Majoritatea dorea că România să intre în război alături de Antanta, dar erau şi filogermani care doreau să lupte alături de Puterile Centrale. Alţii voiau neutralitatea.

Regele Ferdinand i-a convocat la Cotroceni pe politicieni şi le-a spus: "Nu v-am chemat să vă consult, ci să vă comunic: «Intrăm în război, de partea Antantei!»". Cei mai mulţi politicieni nu ştiau că Guvernul Brătianu semnase deja, în secret, cu Antanta, o înţelegere politică şi una militară.

Din Antanta făceau parte Franţa, Imperiul Britanic şi cel Rus. Au promis României recuperarea Transilvaniei, Banatului şi Bucovinei, dar şi sprijin militar.

În seara de 14 august 1916, România a declarat război Austro-Ungariei.

A doua zi, Regele Ferdinand a dat Proclamaţia către ţară, prin care a dat ordin armatei să treacă Munţii Carpaţi pentru a-i salva pe românii din Transilvania. Pe 16 august, Germania a declarat război României, urmată de Imperiul Otoman la 17 august şi de Bulgaria la 19 august.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI