14 august/27 august 1916, România a declarat război Puterilor Centrale. Regele Ferdinand: Nu v-am chemat să vă consult, ci să vă comunic: „Intrăm în război, de partea Antantei!”

regele Ferdinand I
regele Ferdinand I
8 august 2021, 11:36

Regele Ferdinand a convocat Consiliul de Coroană la 14 August 1916, în Marea Sufragerie de Gală a Palatului Cotroceni. Au participat prim-ministrul I. C. Brătianu, alături de miniştri în funcţie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Constantin Robescu, preşedintele Senatului, dar şi foşti miniştri. Majoritatea dorea că România să intre în război alături de Antanta, dar erau şi filogermani care doreau să lupte alături de Puterile Centrale. Alţii voiau neutralitatea.

Regele Ferdinand i-a convocat la Cotroceni pe politicieni şi le-a spus: „Nu v-am chemat să vă consult, ci să vă comunic: «Intrăm în război, de partea Antantei!»”. Cei mai mulţi politicieni nu ştiau că Guvernul Brătianu semnase deja, în secret, cu Antanta, o înţelegere politică şi una militară.

Din Antanta făceau parte Franţa, Imperiul Britanic şi cel Rus. Au promis României recuperarea Transilvaniei, Banatului şi Bucovinei, dar şi sprijin militar.

În seara de 14 august 1916, România a declarat război Austro-Ungariei.

A doua zi, Regele Ferdinand a dat Proclamaţia către ţară, prin care a dat ordin armatei să treacă Munţii Carpaţi pentru a-i salva pe românii din Transilvania. Pe 16 august, Germania a declarat război României, urmată de Imperiul Otoman la 17 august şi de Bulgaria la 19 august.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă