13% din populaţia lumii celebrează… stânga, pe 13 august

13 august 2018, 07:39

Ziua Internaţională a Stângacilor, sărbătorită pentru prima dată pe 13 august 1976, este un prilej de a atrage atenţia asupra unelor dezavantaje pe care oamenii stângaci le au într-o lume dominată de dreptaci.

Se estimează că între 8% și 13% dintre oameni sunt stângaci, bărbaţii stângaci fiind mai numeroşi decât femeile, însă numărul celor care se nasc cu abilitatea de a se folosi cu precădere de partea stângă este mult mai mare.

Dintre națiunile cele mai dezvoltate, în Canada se află cei mai mulți stângaci – 13%, în Statele Unite – 12%, Mexic – aproximativ 3%, China – sub 1%. Dar există un trib, între Venezuela și Brazilia, Yanomami, în care aproape un sfert din populașie este stângace. Ei sunt, în mare parte, neatinți de lumea modernă.

Din cauza presiunii culturale, cei mai mulţi reuşesc să dezvolte abilităţi pentru a-şi folosi şi partea dreaptă, circa 5% rămân însă stângaci omogen, adică se folosesc numai de partea stângă a corpului, iar 45% devin ambidextri, adică stângaci sau dreptaci parţial, pentru că se folosesc de ambele părţi ale corpului.

 

(w460) Ziua stân

În Asia de Sud, Europa de Est și Asia de Sud-Est sunt cele mai multe persoane stângace, iar în vestul şi nordul Europei și în Africa sunt cele mai puține.

În Evul Mediu, stângacii erau diabolizaţi, scrierea cu mâna stângă era pedepsită cu moartea, iar femeile stângace erau considerate vrăjitoare. În secolele XVII şi XIX stângacii erau discriminaţi şi adesea ţinta bătăilor, iar până nu demult, copiii stângaci erau forţaţi să înveţe să scrie cu dreapta.

În ultimul timp, însă, părinţii, profesorii şi medicii au o atitudine de acceptare faţă de cei care folosesc mai mult stânga pentru activităţile zilnice de rutină şi asta deoarece a fi stângaci reprezintă un fenomen fiziologic absolut normal.

Explicaţii fiziologice şi sociale

Pâna la vârsta de 5-6 luni copilul se poate folosi de ambele mâini, de la 2-3 ani se poate contura o idee despre mâna dominantă, însă doar de la 5-6 ani devine evidentă partea corpului pe care o va folosi copilul în viitor. Dacă ambii părinţi sunt stângaci, copilul are 50% şanse să fie stângaci.

Preferinţa de a utiliza o anumită mână sau picior e determinată de dominanţa uneia dintre emisferele cerebrale. Pentru dreptaci, dominantă este emisfera cerebrală stânga, iar la stângaci dominantă este emisfera cerebrală dreaptă.

aici rezultă şi abilităţile specifice unui stângaci legate de creativitate, memorie vizuală şi auditivă, imaginaţie, limbaj, intuiţie sau orientarea în spatiu. Stângacii pot fi mai degrabă arhitecţi, artişti plastici, muzicieni, jurnalişti, actori, dansatori, psihologi, poeţi sau manageri de succes.

 

(w460) Ziua stân

Faptul  că doar 10% din populaţia umană este stângace sugerează că oamenii cooperează mai mult decât concurează, potrivit unor studii făcute la Universitatea Northwestern din SUA.

În teorie, o societate cooperantă ar trebui să fie alcătuită numai din membri care au aceeaşi mână dominantă, pentru că astfel indivizii ar putea să distribuie mai uşor uneltele de la unul la altul, iar faptul că 10% dintre indivizi sunt stângaci demonstrează că specia umană nu este în totalitate una cooperantă.

Studiul explică şi motivul pentru care în unele sporturi există un număr disproporţionat de mare de stângaci. Spre deosebire de comunităţile sociale, unde este ideal ca indivizii să aibă aceeaşi mână dominantă pentru a coopera, în sporturile bazate pe competiţie, cum ar fi boxul, tenisul sau înotul, participanţii stângaci sunt în avantaj.

Dreapta versus stânga

Dreapta şi stânga au dat direcţia, atât la propriu, cât şi la figurat.

Limbile ceasului se învârt spre dreapta, pentru că primele cadrane solare au fost inventate în emisfera nordică unde aceasta este direcţia umbrei.

Înşurubarea se face spre dreapta, fiind dată de mişcarea naturală a dreptacilor.

Circulaţia vehiculelor şi a pietonilor se face, în cea mai mare parte a ţărilor, pe dreapta. În jurul anului 1300, Papa Bonifaciu al VIII-lea a emis ordinul „tineţi calul pe stânga drumului”, dictând astfel felul în care trebuia să se călătorească.

În Evul Mediu, cei avuţi călătoreau cu calul şi înarmaţi cu săbii ţinute la îndemână în partea dreaptă a corpului, pentru a răspunde rapid la potenţialele atacuri. Acesta pare a fi şi motivul pentru care hainele bărbăteşti se închid pe dreapta, pentru a se putea ţine cu mâna stânga frâiele calului, iar cu dreapta să poată fi descheiată mantia şi a se găsi arma.

Partea dreaptă a drumului era rezervată celor săraci, care mergeau pe jos, în timp ce nobilimea călărea sau călătorea cu caleştile pe stânga. În Franţa, după Revoluţia din 1789, nobilimea n-a mai dorit să fie remarcată şi a început să se amestece printre cei săraci care călătoreau pe dreapta drumului, iar treptat obiceiul a influenţat şi restul Europei, nu însă şi pe nobilii britanici.

 

(w460) Foarfeca p

Scrisul şi cititul se fac în majoritatea limbilor şi alfabetelor de la stânga la dreapta, pe orizontală, în arabă şi ebraică se scrie de la dreapta la stânga pe orizontală, în timp ce în alte limbi se scrie de la dreapta la stânga pe verticală.

În politică, opoziţia dreapta-stânga diferenţiază grupările politice. Cele liberale şi conservatoare sunt de dreapta, iar cele socialiste sunt de stânga, denumirile avându-si originea în Revoluţia Franceză când, în parlament, pe locurile din stânga stăteau cei care luptau pentru schimbări sociale radicale, adica girondinii şi iacobinii, iar în dreapta erau locurile rezervate moderaţilor şi regaliştilor.

Dacă, numeric, dreptacii îi domină pe stângaci, şi lingvistic dreapta a câştigat în faţa stângii.

În limba latină, dexter însemnă mâna dreaptă, iar dexteritate înseamnă abilitate, îndemânare, pricepere, în timp ce sinister (derivat din cuvântul latin sinus, adica buzunarul togii romane aflat în partea stânga) înseamnă mâna stânga, iar sensul s-a extrapolat la înspăimântator, oribil, calamitate şi multe altele negative. Iar cei care îşi pot folosi ambele mâini cu aceeaşi îndemânare se numesc ambidextri, nu… ambisinistri. De asemenea, cuvântul dreapta vine de la directus, pe când stânga vine de la stancus, care înseamnă obosit.

Şi în ceea ce priveşte semnificaţia, dreapta a fost în avantaj. Dreapta e mâna nobilă, cu care se salută, care este sărutată, cu care mânânci, cu care te închini, pe care o pui pe inimă când arăţi respect. Mâna stânga este mai slabă, este mâna cu care te speli şi atunci unii o consideră necurată. Orientalii cred că este jignitor să iei mâncarea sau un obiect cu mâna stânga,  de aceea asiaticii primeasc darurile cu ambele mâini.

Lumea e croită pentru dreptaci şi în ceea ce priveşte uneltele: tastatura calculatorului, mouse-ul, ceainicele cu picurător, aparatele foto, instrumentele muzicale, armele sau cărţile de joc,  stângacii fiind astfel discriminaţi.

Există doar câteva unelte uzuale special proiectate pentru stângaci, dar sunt mai scumpe decât cele obişnuite.

Totuşi, stângacii au şi ei micile lor avantajele: pot deschide mai usor uşa frigiderului cu mâna dreaptă, iar cu stânga, mai puternică, pot căuta sau scoate ce doresc.

De asemenea, stângacii pot deschide mai uşor portiera maşinii pentru a urca la volan, în schimb au dificultăţi în toate celelalte acţiuni pe care le implică şofatul.

Stângaci celebri

Cu toate marile inconveniente,  stângacii s-au remarcat dintotdeauna.

 

(w460) Preledinţ

Aristotel, Michelangelo, Ludwig van Beethoven sau Leonardo da Vinci au fost stângaci.

La fel şi marii conducători Ramses,Tiberius, Iulius Cezar, Alexandru cel Mare, Carol cel Mare, Napoleon Bonaparte sau Regina Victoria.

De asemenea, au fost stângaci Isaac Newton, Albert Einstein, Marie Curie sau Benjamin Franklin.

La fel şi cinci dintre ultimii şapte preşedinţi ai SUA: Gerald Ford, Ronald Regan, George H.W. Bush, Bill Clinton şi Barak Obama.

Iar sportivii Lionel Messi, Diego Armando Maradona şi Gheorghe Hagi sunt jucători de picior stâng.

Şi animalele pot fi stângace

În cazul pisicilor, se pare că femelele sunt în general dreptace, în timp ce motanii sunt de obicei stângaci.

 

(w460) Caine stâ

În cazul câinilor este la fel, cât despre papagalii, aceştia au “picior dominant” pe care îl preferă pentru a apuca obiectele, iar mulţi peşti au o direcţie preferată în care înoată când sunt atacaţi.

Broaştele sunt în majoritatea lor dreptace, de asemenea şi balenele cu cocoaşă care îşi folosesc partea dreaptă a maxilarelor când se hrănesc, în schimb urşii polari ar fi stângaci, iar caracatiţele nu ar avea decât o “mână dreaptă”.

Oamenii de ştiinţă studiază însă în continuare, cu atenţie, aceaste probleme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite