130 de noi cabinete de vaccinare deschise în toată țara. Din 15 martie se deschide lista de așteptare pentru etapa a treia. Medicii spun că trebuie accelerate imunizările, pentru ca valul trei al pandemiei să nu facă ravagii

1 martie 2021, 19:19

130 de cabinete noi de vaccinare au fost deschise pentru cei mai vulnerabili: vârstnici de peste 65 de ani, pacienţi cu boli cronice și persoane cu dizabilități. Şi cum România a mai primit peste 214.000 de doze de la Pfizer, zilnic vor putea fi imunizaţi 30-40 de mii de oameni. Iar până vineri putem atinge primul milion de vaccinări, spune coordonatorul campaniei.

Din 15 martie, va fi deschisă şi lista de aşteptare pentru vaccin. Se vor putea înscrie şi cei din etapa a treia, dar aceştia vor fi vaccinaţi din aprilie.

„Practic, o persoană, în momentul în care își face cont în platforma de programare, își exprimă opțiunea de a intra în această listă de așteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze, persoana va putea vizualiza numărul de persoane care se află în față pe acea listă de așteptare și în momentul în care va fi un loc disponibil, practic, când se vor elibera sloturi disponibile, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail”, a explicat col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Locul în centrul de vaccinare pentru care persoana a optat va fi rezervat timp de 24 de ore. Dacă refuză programarea propusă, aplicaţia îi notifică pe cei care sunt la rând.

Persoanele aflate pe listă vor fi anunţate prin aplicaţie dacă se vor deschide noi locuri la vaccinare în alte centre care nu erau disponibile până atunci. Ele vor avea opţiunea de a ieşi din lista de aşteptare şi se vor putea înscrie la unul dintre centrele nou deschise.

Medicii spun că imunizarea celor vulnerabili trebuie accelerată, fiindcă au apărut deja semnele celui de-al treilea val al pandemiei.

Peste 2.000 de cazuri noi de infectare au fost confirmate, din peste 11.000 de teste prelucrate. Crește și numărul pacienților internați la ATI. Și avem deja trei judeţe în scenariul roșu, după ce incidenţa din Cluj a depășit 3 la mie.

„Trebuie să abordăm cu seriozitate al treilea val pentru că, dacă valul doi ne-a prins cu spitalele cât de cât într-o perioadă de minime internări, valul trei ne-a prins cu spitalele pline, cel puţin zona de vest a ţării. Noile tulpini sunt mult mai agresive, se transmit intracomunitar, şi dau simptome mai accentuate şi mai accelerate. Mare atenţie, mare prudenţă, şi trebuie să continuăm procesul de vaccinare în forţă„, avertizează managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, prof. dr. Cristian Oancea.

Radu Țincu, medic primar ATI, spitalul Floreasca:Din punctul meu de vedere, valul trei va fi diferit faţă de celelalte două. De această dată, grupele vulnerabile încep să fie securizate prin vaccin. Nu cred că vom mai avea o transmitere atât de intensă în rândul persoanelor vârstnice, cu boli cronice, ci mai degrabă va fi o transmitere accelerată în rândul persoanelor tinere, care nu sunt imunizate, şi, pe de altă parte, care respectă mai puţin măsurile sanitare”.

Aproape 947.000 de persoane sunt deja vaccinate cel puţin cu o doză. Peste două treimi au şi rapelul făcut. În total, au fost raportate aproape 5.500 de reacţii adverse, adică 3.5 la o mie de doze administrate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite