13 pacienţi infectaţi cu acinetobacter au murit la Institutul „Marius Nasta” anul acesta. Blocul operator şi secţia de terapie intensivă, închide de trei săptămâni

13 dintre pacienţii care au murit la Institutul Marius Nasta din Bucureşti în primele două luni ale acestui an au fost contaminaţi cu o bacterie periculoasă, potrivit datelor oficiale raportate miercuri. E o cifră de aproape trei ori mai mare decât cea anunţată iniţial de reprezentanţii spitalului. Secţia de terapie intensivă şi blocul operator rămân închise. Mâine, inspectorii DSP vor preleva probe şi, dacă vor ieşi confome, se va relua activitatea.

06 Martie 2019, 11:07 (actualizat 06 Martie 2019, 20:28) Știrile TVR |
Bilanț oficial la ”Marius Nasta”
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"În anul 2018, în institut, au fost raportate 51 de infecţii nosocomiale cu mai mulţi germeni. Din 01.01.2019, s-au raportat către DSP 14 infecţii la pacienţi cu acelaşi germene. În 2019, ca urmare a analizei cazurilor de infecţii din institut, acinetobacter a fost identificat la 17 pacienţi, din care 4 s-au externat şi 13 au decedat. Toţi pacienţii diagnosticaţi erau cu multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare. Raportarea către DSP s-a făcut pentru 14 cazuri, pentru că la 3 dintre pacienţi confirmarea infecţiei s-a făcut post-mortem", precizează Beatrice Mahler, managerul Institutului 'Marius Nasta'.

Şefa spitalului susţine că epidemiologul nu a informat-o pe măsură ce au apărut aceste cazuri. Situaţia este destul de gravă, deoarece în momentul în care sunt raportate trei cazuri, se iau măsuri speciale, pentru că vorbim deja de un focar.

Epidemiologul l-a anunţat pe manager că vrea să îşi dea demisia, dar nu i-a fost acceptată. Situaţia va fi analizată după ce DSP va prezenta raportul anchetei începute luna trecută.

Între timp, medicii au fost reinstruiţi cum să raporteze infecţiile. Iar secţia de terapie intensivă a fost renovată. A fost schimbată instalaţia sanitară și uşile din lemn au fost înlocuite cu unele noi. Şi linoleumul vechi de trei decenii a fost schimbat cu unul antibacterian, special pentru spitale.

În urma a trei controale făcute anul acesta în institut, DSP a constatat mai multe nereguli legate de igienă.

16 angajaţi ai Institutului Marius Nasta au fost amendaţi de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică. Este vorba despre epidemiolog, directorul medical, directorul de îngrijiri şi toate asistentele şefe.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor susţine că acest caz nu e singular. În aproape toate secţiile de terapie intensivă din ţară sunt infectaţi pacienţi cu bacterii multirezistente. Iar o parte mor. Multe spitale nu raportează însă aceste cazuri.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI