13 noiembrie, Ziua Mondială a Copiilor Orfani. În lume sunt peste 153 de milioane de copii fără părinți

Ziua Mondială a Copiilor Orfani
Ziua Mondială a Copiilor Orfani
13 noiembrie 2017, 15:04

UNICEF și partenerii mondiali definesc un copil orfan ca fiind un copil cu vârsta sub 18 ani care și-a pierdut unul sau ambii părinți. În 2015 erau aproape 140 de milioane de orfani, 61 de milioane în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină și Caraibe și 7,3 milioane în Europa de Est și Asia Centrală. Această cifră mare reprezintă copiii care și-au pierdut unul sau ambii părinți.

Din cei aproape 140 de milioane de copii, 15,1 milioane au pierdut ambii părinți. Dovezile arată în mod clar că marea majoritate a orfanilor trăiesc cu un bunic sau cu un alt membru al familiei. 95% dintre orfani sunt peste vârsta de cinci ani.

Această definiție contrastează cu noțiunile de orfan din multe țări industrializate, unde un copil trebuie să fi pierdut ambii părinți pentru a fi considerat orfan. UNICEF și numeroase organizații internaționale au adoptat definiția mai largă a orfanului la mijlocul anilor 1990, când pandemia SIDA a dus la moartea a milioane de părinți la nivel mondial.

Numărul copiilor fără părinți depășește astăzi 153 de milioane.

Peste 53 de milioane de copii orfani trăiesc în Africa. Copii fragili și vulnerabili, supraviețuitori ai războaielor, dezastrelor naturale și foametei. Statisticile arată că peste 60 de milioane de orfani adorm nemîncați în fiecare noapte.

Peste 2 milioane de copii rămân orfani anual, în Africa, iar 400.000 dintre ei mor de malnutriție. 99% dintre orfani nu vor fi niciodată adoptați. La nivel global, anual peste 1 milion de copii sunt victime ale traficanților.

Romanii au fost primii care au început să aibă grijă de copiii orfani, iar primul orfelinat datează din anul 400.

Legea ateniană impunea și ea ca orfanii să fie sprijiniți până la vârsta de 18 ani.

Ulterior, copiii fără părinți erau în grija bisericilor Europei medievale. La începutul anilor 1900, numărul orfanilor din Anglia devenise îngrijorător, iar cercetătorii vremurilor moderne au început să susțină că orfelinatele nu erau locuri potrivite pentru creșterea copiilor, deoarece nu primeau atenția corespunzătoare. Aceasta a fost pasul care a dus la începerea adopțiilor din orfelinate.

Cel mai celebru roman al lui Charles Dickens, „Oliver Twist”, descrie perfect greutățile copiilor din orfelinate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite