13-14, ordonanţe de poveste. Decizia guvernului a declanşat cele mai mari proteste de stradă de după 1989

21 februarie 2017, 20:14

Aşa a început totul. La o oră târzie, cu multă tensiune acumulată în jurul subiectului şi cu un tic verbal, devenit celebru, al ministrului Florin Iordache. În scurt timp, Piaţa Victoriei din Capitală s-a umplut de oameni indignaţi, care refuzau să accepte că o măsură cu atâta greutate poate fi adoptată pe ascuns. La fel s-a întâmplat şi în alte oraşe din ţară.

Mesajul străzii a fost preluat a doua zi de preşedinte, care a cerut CSM şi Avocatului Poporului să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională.

Protestele continuă seară de seară în întreaga ţară. La ciocnirile violente dintre jandarmi şi galerii din seara de 1 februrie din Piaţa vVictoriei, protestatarii răspund 3 zile mai târziu cu un marş al copiilor. Seara, guvernul face primul pas înapoi.

Protestele nu se opresc. Cresc în amploare şi creativitate. Imaginile de pe stiriletvr.ro cu sute de mii de telefoane luminând Piaţa Victoriei devin virale pe Internet şi sunt preluate de marile televiziuni ale lumii. Ministrul Justiţiei nu mai rezistă în funcţie nici o săptămână.

Presiunea se mută acum pe Parlament, care dezbate şi votează ordonanţele 13 şi 14 în regim de urgenţă. Concluzia acestor săptămâni?

Liviu Avram, jurnalist, Adevărul: „Guvernul a persistat în greşeală, deşi fuisese avertizuat să nu comită asemenea greşeli şi totuşi le-a comis. Fractura de încredere este totală la acest moment şi domnul Grindeanu ar trebui din proprie voinţă, fără să i-o ceară nimeni, să arate clar că a renunţat la orice intenţie de a mai face asemenea lucruri”.

Rămâne încă nerezolvată problema punerii în acord a codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite