128 de medicamente nu se vor mai găsi în farmacii de la 1 noiembrie. Ministerul Sănătăţii anunță însă că a identificat soluţii

11 octombrie 2019, 17:49

ACTUALIZARE Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri seară că a identificat soluţii pentru cele 128 de medicamente la care expiră preţurile în 2 şi 6 noiembrie.

„Astfel, pentru 58 dintre acestea a fost acceptat prețul de către companiile farmaceutice, iar săptămâna viitoare Ordinul de preț va fi postat în transparență decizională pe pagina de web a Ministerului Sănătății. Pentru alte 52 de molecule au fost identificate echivalente terapeutice de catre ANMDM si comisiile de specialitate. Pentru cele 18 molecule la care nu s- a acceptat prețul si nu s-a confirmat nici existența echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătății a solicitat din partea comisiilor de Cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie si boli infecțioase un punct de vedere privind existența unui alt medicament care poate trata aceeași afecțiune în România”, se arată într-un  comunicat al Ministerului Sănătății.

Până în data de 14 octombrie 2019, comisiile de specialitate au termen pentru a comunica dacă există acest echivalent terapeutic, iar în cazul în care nu se confirmă, vor fi emise autorizații pentru nevoi speciale, mai arată sursa citată.

„Facem toate demersurile pentru ca niciun pacient să nu rămână fără tratament”, a declarat Sorina Pintea, ministrul interimar al Sănătății.

______________________

Mama unui băiețel care  suferă de o formă rară de epilepsie este disperată: femeia a aflat acum puţin timp că unul dintre  medicamentele care îl ţin în viaţă pe copilul ei nu se va mai găsi în România.

Adele Chirică, mama unui băieţel diagnosticat cu sindromul Dravet: „Singura soluţie este să comandăm din străinătate unde au nişte preţuri foarte mari.  Suntem într-o mocirlă care ne mănâncă de vii, iar în România, dacă eşti bolnav, nu ai dreptul să te faci bine.”

128 de medicamente nu se vor mai găsi în farmacii de la 1 noiembrie. Sunt tratamente prescrise românilor diagnosticaţi cu boli grave, precum cardiovasculare, diabet ori cancer. Pentru aproximativ 30 dintre ele nu există alternativă.

Sorina Pintea, ministru interimar la Sănătate: „Cele 30 de medicamente care nu au înlocuitor nu vor dispărea de pe piaţă. Am cerut trei variante şi vă asigur că nu se va întâmpla.”

Adrian Ionel,  director general UNIFARM: „Soluţiile pot fi de la extinderea termenului până la import paralel şi autorizaţii de nevoi speciale pentru aducerea în regim de urgenţă a acestor produse din alte ţări. Vom aduce medicamente pe nevoi speciale ale acestor producători numai în cazurile celor care nu au alternativă terapeutică. Pentru toţi ceilalţi, îi anunţ că vom găsi alternativă şi nu vom ceda acestor şantaje.”

Producătorii de medicamente susţin însă că niciuna dintre variante nu va putea fi aplicată imediat şi că, cel puţin patru, şase luni vor exista probleme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite