12 voluntari au reușit să facă o bază de date cu necesarul spitalelor din toată țara

Asociația Adrenallina, compusă doar din voluntari, a reușit, în doar 10 zile, să facă o bază de date cu necesarul spitalelor, din toată țara, pentru lupta împotriva COVID 19.

14 Aprilie 2020, 12:18 (actualizat 15 Aprilie 2020, 12:20) |
Platforma thefutureisnow.ro centralizează nevoile a două sute de spitale din țară

Roxana Lupu și Raluca Mihăilă sunt fondatoarele asociației care în această perioadă grea au dorit să își ajute semenii.

‘’ Dacă nu aș fi avut un copil de doi ani,.. m-aș fi dus voluntar în spital’’

’’ Ne-am uitat la știri și am încercat să găsim o nevoie, pentru că încercăm să ajutăm, așa ne-am dat seama că nu există o astfel de platformă unde să fie centralizat necesarul spitalelor. Dacă nu aș fi avut un copil de doi ani, care necesită îngrijire permanentă, m-aș fi dus voluntar în spital’’, a declarat Roxana Lupu.

Raluca Mihăilă este indignată de situația grea din spitale: ‘Eu sunt om de comunicare, am lucrat în corporații și mi-am dat seama că în această mare de inițiative private există o problemă de comunicare, pentru că nu era nimic centralizat, sunt uimită că în această eră a comunicării și tehnologiei, cât de haotic merg lucrurile la noi în țară și câtă lipsă de comunicare există ’’.

‘’Am demarat acest proiect și pentru că un medic rezident ne-a scris că în spitale lipsesc, pe lângă produsele medicale și multe produse non-medicale, cum ar fi: produsele de curățenie, electrocasnice și birotică’’

După câteva zile în care au făcut un plan pentru dezvoltarea platformei thefutureisnow.ro, cele două inițiatoare ale proiectului și-au dat seama că nu vor reuși să facă față singure, la un asememnea volum de muncă, și au cerut ajutorul și altor voluntari. În prezent, sunt 12 oameni care lucrează în fiecare zi, uneori și 6 -7 ore, pentru site-ul online. L-a început au sunat și trimis mailuri la toate spitalele din țară pentru a le solicita necesarul de echipamente medicale. După discuțiile avute cu personalul medical responsabil și-au dat seama că lipsurile sunt mult mai mari și că în afară de măști, mănuși, dezinfectanți și medicamente mai este nevoie și de papetărie, produse de curățenie, pijamale și lenjerii de pat.

Un cuplu de pensionari care dorea să ajute a cumpărat material textil și a vrut să facă măști, dar noi i-am sfătuit să facă lenjerii de pat pentru spitale deoarece maștile nu pot fi făcute acasă, în condiții optime, sunt foarte multe restricții legale și acum spitalele au nevoie de lenjerii de pat, din cauză că e un flux mare de pacienți ’, ne-a mai spus Roxana Lupu.

Platforma thefutureisnow.ro centralizează nevoile a două sute de spitale din țară, în materie de echipamente medicale și non medicale, face legatura între cei care vor să doneze și spitale, practic pune în legătura oamenii simpli cu personalul medical.

"Oamenii nu știu cum să facă donațiile, funcționăm ca un centru de suport și legătură, uneori, noi împărțim lucrurile donate în funcție de nevoi pentru că avem o imagine de ansamblu a necesarului spitalelor, nu doar pe secții, avem o poziție oficială a managementului spitalului. Mai sunt și alte site-uri care fac ceva apropiat, de ceea ce facem noi, dar ei doar au oferit o platformă unde trebuie să intre reprezentanții spitalelor  ca să își publice necesarul, pe când noi sunăm tot timpul pentru a actualiza, cât mai des posibil, echipamentele de care au nevoie, deoarece știm că personalul medical nu are timp să intre zilnic pe site-uri ca să publice lucrurile care le lipsesc’’
, a spus Roxana Mihăilă.

‘’ Sunt unități medicale care nu au nici măcar suficiente paturi, mâncare sau apă, pentru pacienți și personal ’’

‘’ Am fost umiți să constatăm că spitalele din orașele mici au fost bine organizate, iar spitalele mari, mai deloc, nu știau ce necesar de materiale au’’

Voluntarii caracterizează atmosfera din spitale ca fiind una disperată, personalul medical le spune că nu sunt de niciunele și că ei au rămas prea puțini pentru volumul de muncă, din prezent. Le este și teamă ca nu cumva să se infecteze cu Covid 19 și mai apoi să ducă virusul familiei. Spitalele mari, cele județene, de obicei, primesc mare parte dintre materialele medicale trimise de guverm, iar spitalele mici, cantități infime. Pe de altă parte, personalul medical a fost foarte recunoscător pentru ajutor, le mulțumește cu fiecare ocazie și consideră că orice donație le face munca mai ușoară.

Inițiatoarele platformei spun că mai au nevoie de oameni care să le ajute. În prezent, petrec cam toată ziua cu mailuri, telefoane, mesaje pe Whatsapp, grafică, site, pagina de Facebook, în tot acest timp, voluntarii lucrând și pentru job-urile lor..

‘’ O listă cu spitalele din prima linie, Covid 19, s-a realizat oficial de abia după ce ne-am apucat noi de treabă’’

‘’ O companie ne-a sunat să ne spună că au o mie de viziere și nu știu cine are mai multă nevoie de ele, cui să le dea, noi i-am ajutat și le-am împărțit’’

Didona Goanță este unul dintre voluntarii care s-a raliat acestei inițiative şi spune că, deși are de lucru pentru serviciu, nu a stat pe gânduri când a aflat că poate să dea o mână de ajutor. A mai făcut acest lucru și în trecut, când după tragedia din clubul Colectiv, s-a alăturat voluntarilor din spitalele care găzduiau pacienții veniți de acolo.

‘’ Mai întâi ne-am împărțit zonele din țară, cu spitale, pe județe. Ne-a fost dificil la început pentru că nu aveam contactele spitalelor, e greu să găsești astfel de informații pe internet, pentru că multe spitale nu au site-uri, stau prost la capitolul comunicare. Unul dintre spitalele care se ocupă de gravidele infectate cu Covid 19 avea nevoie urgentă de o masină de spălat rufe, iar noi i-am ajutat sunând la importatori și producători până le-am facut rost’’, ne-a spus Didona Goanță.

În zilele următoare, cei de la Adrenallina Media, vor publica pe site-ul futureisnow.ro și o listă cu toate ong-urile din țară implicate în lupta anti-covid. Prin acest demers vor să facă legătura între ong-urile care vor să doneze medicamente, mâncare, haine -  și spitale. Să ajute ong-urile să strângă fonduri și donații, să fie cât mai vizibile, să comunice eficient și să devină cunoscute.

Roxana Lupu este fost jurnalist, fondatoare a Asociației Adrenallina Media care derulează programe de public relations și comunicare în domeniul sportului și promovează viața sănătoasă.

Raluca Mihăilă este specializată în comunicare, fondatoare la Asociația Adrenallina Media, fostă corporatistă, momentan face proiecte în zona comunicării și este nutriționist acreditat.

Didona Goanță este specialist în comunicare și marketing, s-a implicat pe parcursul timpului în mai multe proiecte de voluntariat.

Autor: Daniel Georgescu

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 21°C
IASI 20°C 14°C
CLUJ 15°C 12°C
CONSTANTA 17°C 17°C
CRAIOVA 19°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI