12 mai, Ziua internațională a asistentului medical. Mărturii de pe frontul din Ucraina

12 mai 2022, 07:15

Asistenţii medicali continuă să simtă provocările pandemiei de COVID-19, dar şi pe cele ale războiului. Cu toate acestea, departe de a da înapoi în fața acestor provocări, ei le înfruntă cu o forță și dăruire incredibile, în ciuda condițiilor de muncă dificile. Unii au plătit cu viața. Îngrijirea zilnică oferită de asistente medicale în toate situațiile primește acum mai multă recunoaștere și laude din partea publicului, dar puține în ceea ce privește investițiile serioase din partea guvernelor și a sistemelor de sănătate.

Mărturii de pe frontul din Ucraina

Aneliia, asistentă în Kiev, este una dintre cadrele medicale care locuiesc în spital. „Observăm atacuri crescute la Kiev și ne pregătim pentru un număr mare de răniți. Suntem deosebit de îngrijorați de lipsa tot mai mare a materialelor medicale de bază, inclusiv a garourilor. Oferim, de asemenea, instruire de prim ajutor pentru civili, dar avem nevoie disperată de mai multe provizii.”

Asistenta Halina povesteşte despre colegii care își petrec nopțile în adăposturi și spitale. „Şi-au trimis copiii și nepoții în țările vecine.”

„Mi se rupea inima”: medicii și asistentele din SUA aduc ajutoare și competențe medicale în Ucraina

„Amândoi vorbim rusă. Ea vorbește ucraineană. Avem abilități medicale”, a spus Janet Semenova-Hornstein. „Știam că trebuie să ne luăm abilitățile și să facem ceva fizic”,

Asistenta Janet Semenova-Hornstein își amintește că privind imaginile din Ucraina, la începutul izbucnirii războiului, şi-a spus că trebuie să facă ceva.

„Mi se frângea inima văzând toate acele femei și copii”, îşi aminteşte ea.

Janet Semenova-Hornstein, asistent pediatru din Arizona, s-a născut în Uzbekistan și a emigrat în Statele Unite împreună cu părinții când avea 7 ani. Ca şi prietena ei, dr. Svetlana Reznikova-Steinway, care s-a născut și a crescut în Ucraina și acum este medic de urgență în Mesa, ea a simțit o legătură puternică cu poporul ucrainean.

„Svetlana și cu mine ne-am uitat una la alta și am spus: „Ce putem face?””, a spus ea. „Amândouă vorbim rusă. Ea vorbește ucraineană. Avem aptitudini medicale. Eram două mame care trăiam în Arizona, dar știam că trebuie să facem ceva fizic.”

(w400) Cadre medi

Cu ajutorul a doi prieteni, dr. Cheryl Macy, medic de urgență din Phoenix, și Carla Stark, asistentă pe oncologie, au început să strângă materiale medicale. În 72 de ore, au strâns bandaje, antibiotice și medicamente de urgență, inclusiv insulină, în valoare de 800 de lire sterline și 50.000 de dolari în contribuții bănești.

La început, prietenii au crezut că vor trimite pur și simplu materialele în Ucraina. Dar Aerial Recovery Group, o organizație de ajutor cu care fuseseră în contact, a întrebat dacă ar putea face ceva mai mult.

„Ne-au spus că sunt asistente și medici și că au legături în regiune”, a declarat Jeremy Locke, șeful operațiunilor pentru organizația de asistență în caz de dezastre din SUA care lucrează în Ucraina. „Pentru că aveam nevoie de experienţa lor, le-am rugat să vină aici.”

Aerial Recovery Group s-a oferit să plătească zborul femeilor din Arizona către Polonia și să ofere cămine sigure.

Și așa, pe 7 martie, cele patru femei, şi-au lăsat copiii mici acasă și s-au îmbarcat într-un avion cu destinaţia Polonia. Aceștia au fost ajutați în eforturile lor de British Airways, care au renunțat la taxele de bagaje pentru materialele medicale.

„Familiile noastre ne-au susținut atât de mult”, a spus Stark, care are doi fii de 10 și 11 ani. „Soțul meu era îngrijorat știind că soția lui se duce într-o altă țară, în apropierea unei zone de război. Dar el și băieții mei știau că mă duc acolo să ajut.”

Timp de două săptămâni, cele patru femei au activat în Liov și peste granița cu Ucraina, în Medyka, un oraș în care intră zilnic mii de refugiați.

Ziua internațională a asistentului medical

Acum este timpul ca guvernele și sistemele de sănătate să investească în educația pentru asistență medicală, să abordeze deficitul tot mai mare de asistență medicală, să ofere medii de practică pozitive și o remunerație adecvată, să asigure echitatea de gen și să implice asistentele în luarea deciziilor la toate nivelurile în toate aspectele sănătății și asistenței medicale.

Nursingul este soluția pentru a răspunde nevoilor tot mai mari de îngrijire a sănătății. Investițiile în forța de muncă din asistența medicală înseamnă că putem restabili, transforma și consolida sistemele de sănătate pentru a asigura echitatea în sănătate. Investind în asistență medicală și respectând drepturile, putem construi o forță de muncă mai puternică, mai rezistentă, mai competentă și mulțumită, care să facă față provocărilor viitoare.

(w460) Ziua Inter

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A., a contactat Președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea „Zilei Asistenților”. Propunerea ei nu a fost acceptatăîn acel moment. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenți din 12 mai din 1965.

12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne și fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume. În ianuarie 1974, această zi a devenit oficial Ziua Internațională a Asistenților. În fiecare an de atunci, ICN pregătește și distribuie ceva numit Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistente medicale de pretutindeni.

În România, există Facultatea de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite