12 mai, Ziua Internațională a Asistentului Medical. Floriana Pinto, cadru medical din Italia: Am învățat să vorbim și să zâmbim cu ochii

12 mai 2020, 08:56

Anul acesta este unul special, plin de semnificații. 2020 a fost desemnat Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sunt sărbătoriți 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi sunt marcați 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

Preşedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical. Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului. Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai).

Scrisoare din linia întâi

Floriana Pinto este o asistentă aflată în linia întâi în lupta cu COVID-19 în Italia. Iată povestea ei, care este povestea multor alte asistente medicale din Italia și din întreaga lume.

Ne pregătisem să sărbătorim anul 2020 și să găsim modalități prin care să explicăm oamenilor dar și celorlalți asistenți medicali ce facem noi. În Italia multe asistente și-au pierdut identitatea profesională.

Dar a venit virusul și a trebuit să ne oprim ca să luptăm cu acest inamic invizibil.

Viața noastră s-a schimbat complet. Oamenii ne numesc acum „eroi”, dar în ciuda luptelor noastre continue, nu am fost recunoscuți până acum o lună.

Era nevoie de un virus care să facă oamenii și instituțiile să înțeleagă că suntem coloana vertebrală a sistemului de sănătate?

Chiar dacă este un moment trist, cred că aceasta este ocazia noastră, momentul potrivit pentru a arăta cine suntem. Și, după pandemie, vom continua să luptăm.

Viața noastră de acum, în lupta cu COVID-19, înseamnă oboseală și furie, apoi bucurie când reușim să transferăm pacienții de la terapie intensivă cu care, în ciuda timpului scurt și a combinezoanelor de protecție care abia ne permit să respirăm, găsim timp să vorbim și să comunicăm pentru a-i face să nu se simtă singuri.

Suntem singura companie pe care o au și este imposibil să zâmbim cu mască, așa că am învățat să vorbim și să zâmbim cu ochii.

Nu este simplu: a trebuit să transformăm alte secții în secțiile ATI; toată lumea lucrează la cea mai înaltă calitate și dovedim că suntem o echipă cu adevărat puternică!

Italia a apelat la și la asistente medicale fără experiență. Mă simt responsabilă pentru ele; într-un grup de asistente medicale absolvente recente și angajate în această situație de urgență, una s-a infectat după o săptămână! Trimitem asistenți medicali nepregătiți în față, în timp ce avem colegi care nu lucrează din cauza reducerilor din sistemul de sănătate. De asemenea, luptăm pentru asistență psihologică.

Sunt suficiente ventilatoare noi pentru a lupta împotriva virusului? Cum rămâne cu persoanele infectate acasă care au nevoie de asistența noastră? Dar personalul? Trebuie să ne ridicăm vocea, așa cum au făcut-o reprezentanții noștri în ultimele zile, pentru a înțelege că poate nu aceasta este modalitatea corectă de a trata asistenții medicali? Dacă toate asistentele s-ar opri acum, ar exista cel mai mare dezastru uman din ultimii ani!

Realitatea este că toată lumea, inclusiv asistenții medicali, știu că vom continua să lucrăm cu dăruire și profesionalism în această situație de urgență, chiar cu prețul vieții noastre.

(…)

Adevărata problemă va fi atunci când, la sfârșitul acestei tragedii, noi ca asistente ne vom afla în fața unei oglinzi, epuizate, incapabile să ne punem ordine în gândurile și sentimentele provocate de șocul emoțional și stresul fizic datorat acestei perioade. Poate vom completa pagini cu mărturii și interviuri, toată lumea ne va numi eroi, dar poate acești eroi trebuie doar să fie considerați și tratați ca profesioniștii care suntem.

Cred și sper că această criză, atunci când se va încheia, va fi un punct de cotitură către destinul unei profesii care nu este considerată în prezent sau recunoscută în mod corespunzător. Toată lumea vorbește despre sacrificiul nostru, dar facem aceleași lucruri pe care le-am făcut întotdeauna, cu aceeași competență și dăruire.

Poate sunt condiții mai dificile, dar suntem aceiași asistenți competenți, rezistenți, care am fost și înainte de pandemie. Asistenții medicali vor fi întotdeauna aici, îngrijind cetățenii, îmbunătățind sănătatea și conștienți de identitatea noastră profesională. Toată lumea trebuie să știe și să înțeleagă, nu numai în momentele de criză, că fără asistenți medicali nu există sănătate.

Poate că toate aceste vieți și toată această jertfă vor servi pentru a ne face conștienți despre cine suntem și ce putem face. Istoria ne-a învățat că asistenții medicali sunt capabili să facă cele mai mari lucruri în cele mai proaste condiții. Acesta este momentul potrivit!

Ziua Internațională a Asistentului Medical

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A., a contactat Președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea „Zilei Asistenților”. Propunerea ei nu a fost acceptatăîn acel moment. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenți din 12 mai din 1965.

(w500) Ziua Inter

12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne și fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume. În ianuarie 1974, această zi a devenit oficial Ziua Internațională a Asistenților. În fiecare an de atunci, ICN pregătește și distribuie ceva numit Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistente medicale de pretutindeni.

În România, există Facultatea de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite