12 august – Ziua mondială a elefantului. Supravieţuirea speciei este amenințată de braconaj și distrugerea habitatului

Elefant
Elefant
12 august 2022, 07:53

Ziua mondială a elefantului a fost creată în 2011 de către regizoarea canadiană Patricia Sims şi de Fundaţia pentru Reintroducerea Elefantului din Thailanda şi a fost sărbătorită pentru prima dată la 12 august 2012. Iniţiativa a fost susţinută în mare măsură de actorul canadian William Shatner, care a narat documentarul „Return to the Forest”, un film fascinant de 30 de minute despre reintroducerea în natură a elefanţilor asiatici captivi.

Scopul acestei zile este de a aduce în atenţia întregii lumi ameninţările la adresa supravieţuirii elefanţilor.

O problemă majoră este comerţul cu fildeş. În prezent, cea mai mare cerere de fildeş vine din China. Preţul fildeşului depăşeşte deseori preţul aurului, ceea ce face ca elefanţii să fie ţinte mai mult ca oricând. Nivelurile extreme de sărăcie din Africa înseamnă că oamenii pot obţine adesea salariul pe o lună sau mai mult din fildeşul unui singur animal, vânzându-l pe piaţa internaţională. În plus, zonele în care este cerere de fildeş, cum ar fi China, devin din ce în ce mai bogate, ceea ce înseamnă că pot plăti mai mult pentru colţi. Aceşti factori combinaţi fac din braconajul elefanţilor una dintre cele mai profitabile activităţi de pe planetă.

Pierderea habitatului este, de asemenea, un pericol pentru populaţia de elefanţi din lume, deoarece îi privează de sutele de kilograme de hrană de care au nevoie în fiecare zi, îngreunând astfel reproducerea lor şi facilitând urmărirea lor de către braconieri. Din nefericire, cercetătorii consideră că pierderea habitatului este principala cauză a dispariţiei elefanţilor în sălbăticie. În urmă cu un secol, aceştia numărau peste 12 milioane de elefanţi în sălbăticie. Astăzi, această cifră ar putea fi de doar 400.000, cu până la 20.000 de elefanţi ucişi anual de braconieri, potrivit site-ului daysoftheyear.com.

Datele sugerează că aria de răspândire geografică a elefanţilor a scăzut cu aproximativ 30% între 2002 şi 2011, cu o pierdere similară a savanelor pe care le pot cutreiera. Introducerea unor parcuri mari în toată Africa a permis stabilizarea distrugerii habitatului, dar braconajul ilegal rămâne o ameninţare gravă. Circurile şi turismul reprezintă, de asemenea, probleme grave pentru bunăstarea animalelor.

Ziua mondială a elefantului (#WorldElephantDay) este o ocazie pentru ca toată lumea să se reunească pentru a găsi modalităţi de a reduce conflictele dintre oameni şi elefanţi. Un număr tot mai mare atât de celebrităţi, cât şi de politicieni au devenit interesaţi de această cauză, printre care Leonardo DiCaprio, Ashley Judd sau fostul preşedinte american Barack Obama. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite