Numărul elefanţilor a scăzut cu 62% în ultimii zece ani, iar estimările arată că 100 de elefanți africani sunt uciși în fiecare zi de braconieri. Cererea mare de produse din fildeș de pe piața asiatică face comerțul ilegal extrem de profitabil, astfel că între 2010 și 2014, prețul fildeșului în China s-a triplat. Din 2011, au murit mai mulţi elefanţi decât s-au putut reproduce, iar anul trecut numărul deceselor a a atins numărul de 14606 de exemplare.
Elefantul asiatic, a cărui habitat se întinde în peste 13 țări din Asia, este o specie pe cale de dispariție, cu mai puțin de 40.000 de exemplare rămase în întreaga lume - mai puțin de o zecime din populația de elefanţi africani. Elefanții asiatici suferă o pierdere de habitat severă în unele zone dens populate. Teritoriile și rutele lor de migrație au fost fragmentate de dezvoltare, de autostrăzi și industrializare. Când nu au acces la habitatul lor natural, elefanţii sunt prinşi în confruntări mortale cu oamenii. Elefanții adulţi sunt vânaţi pentru fildeș şi carne, în timp ce puii sunt capturaţi și vânduţi în industria turismului. Animalele captive sunt adesea tratate necorespunzător, abuzate și supuse unui trai neadecvat.
Şi populația de elefanţi africani este în continuare în pericol, în special în Africa Centrală şi de Vest, unde nivelul braconajului este foarte ridicat.
Există unele semne încurajatoare, în anumite zone ale Africii de Est, cum ar fi Kenya, unde braconajul a început să scadă.
Elefanţii şi oamenii au o lungă istorie de-a lungul civilizației noastre. Elefantul asiatic trăieşte alături de oameni de peste 4000 de ani și această relaţie este marcată de respect, tradiție și spiritualitate în multe culturi. În Thailanda, elefantul este un simbol național, are o sărbătoare națională și poate primi un titlu de onoare din partea regelui.
Cu toate acestea, în timp ce elefanții trăiesc alături de oameni de mult timp, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre ei. Cu cel mai mare creier dintre animalele terestre, elefanţii sunt fiinţe inteligente, sensibile, sociabile și empatice.
Elefanţii creează și mențin ecosistemele în care trăiesc ei, dar și o multitudine de specii de plante și animale. Pierderea elefanților afectează grav multe specii care depind de ecosistemele întreținute de ei și provoacă haos și o slăbire a structurii și diversității naturii în sine.
Elefanţii dispar în spațiu și timp, fără să ne dăm seama. Trebuie să oprim braconajul, să stopăm cererea de fildeş şi să milităm pentru un habitat natural protejat, în țările în care elefanți și alte animale sălbatice pot prospera acum, dar şi în viitor.
Cum ar arăta lumea fără elefanţi?
Pe 3 martie 2016 a fost sărbătorită Ziua Mondială a Animalelor Sălbatice, iar tema acestui an a fost “Viitorul animalelor sălbatice este în mâinile noastre”, iar campaniile desfăşurate sub această temă au drept obiectiv principal elefanţii africani şi asiatici.
Surse
worldelephantday.org