12 august, Ziua Mondială a Elefantului. Numai împreună îi putem ajuta!

12 august 2018, 15:26

Elefanții trăiesc alături de oameni, în Africa, de milioane de ani. Ei fac parte din habitatul nostru, din cultura noastră, din identitatea și moștenirea noastră. Suntem îngrijorați că comerțul cu fildeș amenință însăși existența acestei specii maiestuoase și cerem tuturor cetățenilor lumii să sărbătorească Ziua Mondială a Elephantului pe 12 august, prin reînnoirea angajamentului lor de a pune capăt comerțului cu fildeș. Singurul loc unde trebuie să fie fildeșul este pe elefant. Să ne jucăm rolul în păstrarea lor în viață„, a declarat prima doamnă a Kenyei, Margaret Kenyatta.

Braconajul, pierderea habitatelor, maltratarea animalelor aflate în captivitate sunt doar câteva dintre amenințările care planează asupra elefanților africani, dar și a celor din Asia.

Organizația World Animal Protection (WAP) a realizat un studiu privind condițiile de viață ale pachidermelor din Asia. Au fost vizitate peste 220 de locații din Asia care folosesc elefanți în scopuri turistice, aproximativ 90% dintre atracțiile acestui sector.

După o cercetare de doi ani, raportul privește un sector mai puțin reglementat, în condițiile în care trei sferturi dintre elefanții folosiți în scopuri turistice în respectivele locații trăiesc în condiții „proaste sau inacceptabile”.

Dintre cei 2.923 de elefanți folosiți în industria turismului, 2.198 trăiesc în Thailanda, 617 în India, 166 în Sri Lanka, 147 în Nepal, 59 în Laos și 36 în Cambodgia.

India și Thailanda sunt țările unde a fost constatat cel mai prost tratament acordat pachidermelor dintre țările asiatice, în timp ce în Cambodgia, s-a constat că elefanții folosiți în sectorul turistic sunt tratați mai bine prin comparație cu celelalte țări menționate.

Turismul în Thailanda s-a dublat de la 15,9 milioane la 32,6 milioane de vizitatori între 2010 și 2016, contribuind la o creștere cu 30% a elefanților ținuți în captivitate pentru activități turistice.

 

(w460) Ziua Mondi

„Atunci când nu sunt utilizați pentru plimbări sau spectacole, elefanții sunt ținuți în lanțuri zi și noapte, cel mai adesea folosindu-se un lanț mai scurt de trei metri lungime” — constatare care se aplică tuturor țărilor asiatice — precizează raportul WAP.

 

(w460) Ziua Mondi

„Hrana oferită nu este bună, asistența veterinară este limitată și sunt ținuți adesea în locuri stresante, cu muzica dată tare sau în preajma grupurilor de turiști, pe ciment”.

Industria parcurilor de elefanți din Thailanda s-a dezvoltat în anii ’90, după interzicerea exploatării pachidermelor în sectorul forestier, unde erau folosite pentru a transporta copaci.

 

(w460) Ziua Mondi

În prezent, elefanții au devenit o atracție populară în rândul zecilor de milioane de turiști care vizitează în fiecare an în Thailanda. Recent au început să apară și parcuri „alternative”, unde turiștilor nu le mai sunt oferite plimbări pe spatele elefanților, ci doar posibilitatea de a-i observa de la distanță.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Piața de comerț online în România, un domeniu de miliarde de euro