11 pentru preşedinţia Franţei. Potrivit sondajelor, cinci dintre ei au șanse să intre în turul al doilea

22 aprilie 2017, 17:25

Francois Fillon, conservatorul aflat în centrul unui scandal de corupţie în care e implicată toată familia. Soţia şi cei doi copii au fost angajaţi fictiv pe vremea când Fillon era senator. A fost pus oficial sub acuzare pentru deturnare de fonduri şi, deşi a pornit în cursă ca favorit, acum riscă să nu treacă nici măcar de primul tur.

Benoît Hamon, candidatul socialiştilor, are 50 de ani şi propune francezilor un program centrat pe combaterea şomajului. Hamon vrea o reformă a instituțiilor, are ambiții ecologice şi vrea instaurarea unui venit universal. Vrea reducerea săptămânii de lucru de la 35 la 32 de ore pe săptămână. Ultimele sondaje îl mai urcă puţin în clasament, dar vocile grele din partid l-au cam părăsit în favoarea lui Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron, candidat independent, un tânăr de doar 40 de ani, favorit în toate sondajele, propune o adevărată revoluţie. Vrea reducerea cheltuielilor şi a birocraţiei. Vrea să promoveze investiţiile în ceea ce el numeşte economia viitorului. Are un proiect articulat care vizează, practic, tot: educaţie, sănătate şi reînnoirea democraţiei.

Populista Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, de profesie avocat, fiica lui Jean Marin Le Pen, promite o Franţă a francezilor. Un discurs naţionalist în care promite ieşirea Franţei din Uniunea Europeană, din zona euro. Recent, într-un interviu la radio, a declinat răspunderea Franţei faţă de deportarea evreilor în timpul regimului de la Vichy, ceea ce îi determină pe mulţi să o eticheteze ca neo-fascistă.

Vechiul comunist Jean Luc Melenchon, 65 de ani, reprezintă stânga radicală. E liderul formaţiunii Franţa Nespusă. Şi el este un anti-european, un fel de Robin Hood, care vrea să ia de la cei bogați, să dea săracilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite