11 octombrie, Ziua Internaţională a Fetelor. O adolescentă din patru nu urmează o formă de învăţământ

11 octombrie 2021, 08:59

Fetele au dreptul la o viață sigură, la educaţie și acces la serviciile medicale, nu numai în acești ani critici de formare, ci și pe măsură ce se maturizează. Dacă sunt susținute eficient în anii adolescenței, fetele pot schimba lumea – atât ca fete susţinute astăzi, cât și ca angajate, mame, antreprenori, mentori, lideri de mâine. O astfel de „investiție” aduce un viitor echitabil și prosper, unul în care jumătate din populaţie este un partener egal în rezolvarea problemelor schimbărilor climatice, conflictelor politice, creșterii economice, prevenirii bolilor.

1 din 4 fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani la nivel global nu merge la şcoală sau nu este angajată, comparativ cu 1 din 10 băieți.

În 2021 are loc Forumul Egalității Generaționale în timpul căruia vor fi lansate angajamente pe 5 ani pe tema egalității de gen. Suntem în al doilea an al pandemiei de COVID-19, timp în care platformele digitale pentru învățare sunt foarte accesate, evidențiind în același timp diversele realități digitale cu care se confruntă fetelor. Această diferenţă de gen este reală.

Generația digitală. Generația noastră

Fetele cunosc realitățile digitale și soluțiile de care au nevoie pentru a excela. Îndemnul acestei zile este să facem tot ce este posibil ca fiecare fată, indiferent de rasă, limbă, abilitate, statut economic și origine geografică, să își poată folosi întregul potențial.

Astăzi, peste 1,1 miliarde de fete sunt pregătite să își asume viitorul. În fiecare zi, fetele depășesc granițele și barierele, abordează probleme precum căsătoria copiilor, inegalitatea în educație, violența, justiția climatică și accesul inechitabil la asistență medicală. Fetele demonstrează că sunt de neoprit.

(w460) 11 octombr

Mesajul Secretarului General al Națiunilor Unite António Guterres, cu ocazia Zilei Internaţionale a Fetelor

„Puterea, sănătatea și împuternicirea fetelor lumii este o problemă pentru fiecare zi a anului. Ziua Internațională a Fetelor este o oportunitate de a relua acest imperativ global.

Fetele de astăzi fac parte dintr-o generație digitală. Este responsabilitatea noastră să ne alăturăm acestora în toată diversitatea lor, să le amplificăm puterea și soluțiile ca factori de schimbare în domeniul digital și să abordăm obstacolele cu care se confruntă în spațiul digital.

Calea către egalitatea digitală a fetelor este abruptă. Un decalaj masiv în utilizarea internetului care acoperă geografii și generații a crescut de la 11% în 2013 la 17% șase ani mai târziu. În mai mult de două treimi din țările lumii, fetele reprezintă doar 15% dintre absolvenții la disciplinele matematice, tehnice, ştiinţifice.

Fetele au capacitate egală și potențial imens în aceste domenii și, atunci când le împuternicim, toată lumea beneficiază. Am văzut acest lucru cu mult înainte de a-mi începe cariera politică, când eram profesor la Lisabona și am asistat la puterea educației de a ridica indivizi și comunități. Această experiență a ghidat viziunea mea pentru egalitatea de gen în educație.”

Investițiile în închiderea decalajului digital de gen generează dividende uriașe pentru toți. Organizația Națiunilor Unite se angajează să lucreze cu fetele, astfel încât această generație să își poată îndeplini potențialul. Coaliția Generation Equality Action pentru tehnologie și inovare este noua noastră platformă, în care guvernele, societatea civilă, sectorul privat și tinerii lideri se reunesc în jurul unor inițiative și investiții colective pentru a sprijini accesul digital, abilitățile și creativitatea fetelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite