11 octombrie, Ziua internaţională a fetelor. Aproape 10 milioane de fete sunt expuse riscului căsătoriilor timpurii

11 octombrie 2022, 08:41

 

Cu toate acestea, odată cu adversitatea, apar ingeniozitatea, creativitatea, tenacitatea și rezistența. Cele 600 de milioane de adolescente din lume au demonstrat de nenumărate ori că, dacă li se oferă abilitățile și oportunitățile necesare, ele pot fi promotorii schimbării care conduc progresul în comunitățile lor, construind un trecut mai puternic pentru toți, inclusiv pentru femei, băieți și bărbați.

(w400) 11 octombr

Fetele sunt pregătite pentru un deceniu de mers înainte. Este timpul ca noi toți să ne asumăm responsabilitatea – cu și pentru fete – și să investim într-un viitor care crede în potențialul lor.

  • Aproape 10 milioane de fete vor fi expuse riscului căsătoriilor infantile. Efectele profunde ale pandemiei COVID-19 expun fetele la un risc mai mare al căsătoriei timpurii din cauza unei combinații economice, a închiderii școlilor și a întreruperii serviciilor de sănătate.
  • Aproape jumătate din școlile primare din țările cel mai puțin dezvoltate nu au toalete separate – un factor important pentru prezența fetelor la cursuri – și peste două treimi nu au electricitate.
  • Fetele sunt în primul rând victime ale exploatării sexuale (72% dintre victimele fete declarate), în timp ce băieții sunt în principal supuși muncii forțate (66% dintre victimele băieți declaraţi).

(w400) Ziua Inter

  • Diferența de gen între utilizatorii de internet la nivel mondial este în creștere, de la 11 % în 2013 la 17 % în 2019, iar cea mai mare diferență se înregistrează în țările cel mai puțin dezvoltate ale lumii, cu 43 %.
  • La nivel mondial, procentul de femei în rândul absolvenților în Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM) este sub 15 % în peste două treimi dintre țări.

(w400) 4 Ziua Int

Adolescentele au dreptul la siguranță, educaţie, sănătate, în timpul anilor de formare, dar şi în etapa următoare, cea a maturizării. Viitoare mame, antreprenori, mentori, sau lideri politici. O astfel de “investiție” promite un viitor mai bun, unul în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, conflicte politice, creștere economică, prevenirea bolilor etc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite