11 nave cu animale vii din România, blocate după dezastrul din Canalul Suez. Celulă de criză la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară

Ultimul transport cu animale vii care a plecat din România către țări din Golful Persic a fost pe 24 martie, a subliniat sâmbătă seară președintele ANSVSA, după ce au apărut informații că 11 astfel de nave sunt blocate în urma eșuării unui vas uriaș. "Ever Given" a blocat marți, pe diagonală, Canalul Suez, în apropierea orașului Ismailia. Exporturile de animale vii au fost suspendate temporar pentru acea zonă până la remedierea situației, a transmis șeful ANSVSA, Viorel Chioveanu. El a precizat că 6 nave sunt în așteptare în Marea Mediterană și 5 sunt în Marea Egee. Toate ar trebui să ajungă în țări pentru care ar fi fost nevoie de tranzitarea Canalului Suez. "Fiecare navă de transport pentru animale se încarcă suplimentar cu 25% apă și furaje peste cantitatea estimată pentru durata călătoriei", a precizat ANSVSA într-un comunicat.

27 Martie 2021, 20:07 (actualizat 29 Martie 2021, 16:13) |
Nave cu animale vii, blocate în zona Canalului Suez
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză, se arată într-un comunicat al instituției.

În acest sens, s-au dispus mai multe măsuri, începând cu oprirea, din data de 24 martie, a autorizării navelor de transport pentru animale să părăsească România, dacă acestea trebuie să traverseze prin Canalul Suez.

S-au întreprins demersuri pentru a se afla informații despre localizarea a 11 nave încărcate în portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic, care se află în drum spre Canalul Suez, arată ANSVSA.

Potrivit instituției, au fost contactați reprezentanții transportatorilor, care au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp.

Aceștia au informat că niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez - 5 dintre acestea se află în Marea Egee și restul în Marea Mediterană, așteptând deblocarea canalului.

Se analizează și opțiunea debarcării animalelor în alte porturi, aflate în apropiere, în cazul în care situația o impune.

"Precizăm că fiecare navă de transport pentru animale se încarcă suplimentar cu 25% apă și furaje peste cantitatea estimată pentru durata călătoriei, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1/2005/CE. Menționăm că toate navele de transport pentru animale autorizate dispun de instalații de desalinizare, asigurându-se astfel apa potabilă necesară", a transmis ANSVSA.

Pentru a preveni îmbarcarea de noi transporturi de animale, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport, până la deblocarea acestuia, au fost notificate Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene să informeze, în regim de urgență, operatorii economici care desfășoară activități de export de animale către țările din zona Golfului Persic, că acestea sunt temporar suspendate, până la deblocarea zonei.

"Exporturile de animale din România se desfășoară în continuare, transporturile de animale care utilizează alte rute nu sunt afectate", adaugă reprezentanții autorității.

Aceștia sunt în contact permanent cu reprezentanții transportatorilor și ai operatorilor economici pentru a interveni unde este cazul.

Nava Ever Given a pierdut marți capacitatea de manevrare din cauza furtunilor puternice. Portcontainerul cu o lungime de 400 de metri a rămas captiv pe un banc de nisip și s-a înclinat ușor.

Ranfluarea ar putea dura mai multe săptămâni.

Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI