103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Semnificații, ceremonii oficiale, o mână de ajutor

27 martie este o zi specială pe ambele maluri ale Prutului. Acum 103 ani, Basarabia hotăra Unirea cu România. Astăzi, au trecut Prutul noi doze de vaccin trimise de România pentru a ajuta Republica Moldova în lupta cu năpastă adusă de pandemie. La Chișinău s-a vorbit despre unire și frăție într-o ședință solemnă, în timp ce, în premieră, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală fost lansată prima expoziţie de cămăşi pentru bărbaţi care îi întoarce pe privitori în specialul an 1918.

27 Martie 2021, 21:56 |

La expoziţia "Cămașa Unirii", au fost expuse 24 de cămăşi bărbăteşti. Toate au fost cusute în ultimii 3 ani după modele naţionale autentice.

Sursă de inspirație a fost cămașa cu altiță purtată de Elena Alistar, membru al Sfatului Ţării, care pe 27 martie 1918 a votat Actul Unirii.

La Chișinău, deputații, primarii din Republica Moldova și România și oamenii de cultură au marcat simbolic evenimentul, printr-o ședință solemnă.

Într-o zi cu implicații istorice, România a trimis în Republica Moldova încă 50 de mii doze de vaccin, dintr-un lot de 200 de mii, pe care guvernul s-a angajat să-l doneze. Cu ajutorul oferit, s-a reuşit până acum vaccinarea a peste 34 de mii de cadre medicale de peste Prut.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI