100 de voluntari, studenţi sau absolvenţi de Arhitectură, restaurează biserica fortificată din Vermeș, județul Bistrița-Năsăud

25 august 2023, 20:56

Biserica din Vermeș a fost ridicată de sași acum mai bine de 500 de ani, pe un deal care oferă vizibilitate asupra împrejurimilor. Împreună cu turnul și zidul de protecție formează un ansamblu fortificat, cel mai nordic din Transilvania.

După plecarea sașilor, biserica nu a mai fost folosită și s-a degradat constant. Iar în februarie anul trecut acoperișul s-a prăbușit parțial.

Pentru refacerea bisericii s-au adunat 120 de voluntari români și străini.

Milan Merloz a absolvit anul acesta Facultatea de Arhitectură din Paris și a venit împreună cu prietena lui româncă la Vermeș.

Printre voluntari am întâlnit-o și pe Maria, o absolventă cu părinți români, care trăiește în Belgia.

Proiectul de restaurare este realizat de o fundație din Bistrița-Năsăud, dar face parte din planul Asociației Monumentum, intitulat Ambulanța pentru Monumente, care salvează construcţii semnificative din întreaga țară.

Voluntarii speră ca, până la finalul lunii septembrie, să reușească să conserve zidurile și să refacă partea de acoperiș care s-a prăbușit, pentru ca monumentul să nu se mai degradeze peste iarnă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă