100 de vagoane noi pe căile ferate. Bătălia pentru folosirea lor se va da între CFR Călători şi operatorii privaţi

15 iulie 2017, 15:01

Cei peste 15.000 de români care circulă zilnic cu trenul ar putea beneficia de condiţii mai bune, în scurt timp.

Autoritatea de Reformă Feroviară va investi 300 de milioane de euro din fonduri europene pentru achiziţia a 100 de vagoane de ultimă generaţie.

Procedura de achiziţie va fi declanşată din luna septembrie.

Vagoanele vor fi puse la dispoziţia companiei de stat CFR Călători, dar şi la dispoziția operatorilor feroviari privaţi. Însă numai după ce autorităţile vor regândi mersul trenurilor.

“Condițiile ar trebui să fie aceleaşi pentru toţi (…) În funcţie de cel care a câştigat licitaţia pe un anumit traseu, va primi posibilitatea de a utiliza materialul ăsta rulant achiziţionat de Agenţia de Reformă Feroviară”, a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Marele beneficiar al investiţiei ar putea fi CFR Călători, cel mai mare operator de transporturi feroviare.

În prezent, din cele 1.200 de trenuri ale societăţii, doar 10 sunt dotate cu internet, iar 800 au sisteme de climatizare.

CFR Călători are în dotare peste 1.400 de locomotive şi vagoane. Vechimea medie a parcului este de peste 25 de ani, iar ultimele investiţii majore au fost realizate în 2011, reaminteşte Cătălin Deacu, jurnalist Ştirile TVR.

Peste 58 de milioane de pasageri au călătorit cu trenul anul trecut în România. Autorităţile se aşteaptă ca numărul călătorilor să crească anul acesta cu peste 5 milioane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite