100 de miliarde de euro încasări prin case de marcat cu jurnal electronic. Specialiștii avertizează că măsura nu va avea efect pe termen lung, fără controale la agenții economici

9 noiembrie 2022, 17:46

Cătălin Scarlat este patronul mai multor magazine de proximitate din București. A început să raporteze încasările către ANAF, cu ajutorul caselor de marcat cu jurnal electronic, din noiembrie, anul trecut.

”Dacă nu ai nimic de ascuns, nu văd ce ce nu ai face lucrul ăsta. Odată cu intrarea legii în vigoare ne este mai ușor acum să transmitem datele, datorită acelor device-uri care fac legătură cu ANAF. Doar că, ulterior, au apărut niște cheltuieli cu cartelele SIM, pe care noi le avem introduse în casele de marcat”, declară Cătălin Scarlat.

Termenul final pentru conectarea marilor contribuabili la sistemul informatic al Fiscului a fost 30 iunie. Iar pentru firmele mici și mijlocii, 30 noiembrie, anul trecut. Cu toate acestea, încă mai sunt și unele firme care nu folosesc case de marcat cu jurnal electronic, spun consultanții fiscali.

”Probabil marea majoritate a operatorilor economici s-au (…) conformat la obligația legală. Cu siguranță mai sunt și excepții, pentru că nu există pădure fără uscaturi”, ne-a explicat Adrian Bența, consultant fiscal.

”Până în prezent au fost conectate la sistemul informatic al ANAF peste 633.000 de aparate de marcat electronice fiscale. Valoarea totală a încasărilor înregistrate de casele de marcat cu jurnal electronic a depășit 560 de miliarde de lei, arată statisticile oficiale, obținute de Știrile TVR.

ANAF vrea să crească astfel veniturile colectate la buget. România a rămas codașă în Uniunea Europeană la încasările din TVA, potrivit Comisiei Europene. Furnizorii de servicii avertizează însă că pentru a avea succes pe termen lung, măsura trebuie însoțită de controale.

”În toate țările în care s-a implementat au crescut cu în jur de 30-40% încasările la buget. Cam în toate țările s-a întâmplat în primul an. Problema nu este neapărat creșterea după implementare. Problema este creșterea constantă pe o perioada medie și lungă de timp. Dar care întodeauna este coroborată cu un control eficient”, explică și Velin Ganev, director general, companie specializată în soluţii fiscale şi de plată.

Potrivit ANAF, firmele care nu folosesc aparatele de marca electronice fiscale riscă amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității, până la dotarea cu astfel de echipamente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite