100 de cadavre ale deținuților politic vor fi deshumate din cimitirul de la Periprava pentru a li se stabili identitatea

Osemintele a peste 100 de deținuți politic, morți în lagărul de la Periprava, vor fi deshumate pentru a fi analizate. O echipă complexa formată din arheologi, procurori și cercetători ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a demaracat o nouă campanie de dezhumări la Cimitirul de rit vechi din Periprava. Până acum, s-au scos 20 de cadavre care vor fi supuse și probelor ADN pentru a fi identificate.

17 Iulie 2017, 21:23 (actualizat 17 Iulie 2017, 21:26) |
100 de cadavre de la Periprava vor fi deshumate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cadavrele deținuților din lagărul de muncă silnică din cel mai izolat sat al Deltei au fost descoperite într-un colț al cimitirului din Periprava. Fosta pușcărie politică era renumită pentru condițiile crunte de detenție și de muncă la tăiat stuf, săpat canale sau construit diguri.

Localnicii au povestit cercetătorilor că unii dintre deținuți erau îngropați de vii. În anii '50, lagărul de la Periprava a fost condus de temutul Ion Ficior, condamnat, de curând, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Peste o sută de deținuți au pierit în timpul lui.

Câțiva supravietuițori din infernul de la Periprava nu au uitat teroarea din lagăr.

Cercetările de la Periprava vor dura mai mulți ani. Sunt căutate rude de gradul I ale celor care au murit pentru a se stabili identitatea exactă a celor îngropați fără cruce. Apoi, vor fi reînhumați creștinește.

În 2019, la comemorarea a 30 de ani de la eliberarea de sub dictatura comunistă, pe locul fostului lagăr se va ridica unu monument al rezistenței în memoria victimele politice care și-au găsit sfârșitul în temutul lagăr.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 19°C 21°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI