100 de burse de studii pentru tinerii din Belarus care susțin libertatea academică, de anul viitor, oferite în România

Burse de studii pentru tinerii din Belarus
Burse de studii pentru tinerii din Belarus
25 februarie 2021, 18:03

Bursele, care vor fi destinate programelor de studii de licenţă, master sau doctorat, în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională, sunt acordate în baza deciziei Guvernului României din 17 decembrie 2020.

Studenții pot alege programul din 13 universități, între care Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitata de Vest din Timișoara.

Pentru studiile în limba română, este necesară parcurgerea unui an pregătitor pentru învățarea limbii române.

„Prin această iniţiativă se oferă tinerilor din Belarus, inclusiv celor care au fost exmatriculaţi din instituţiile de învăţământ superior belaruse din motive politice sau care se consideră ameninţaţi de deciziile autorităţilor politice de la Minsk, posibilitatea de a-şi continua studiile în universităţi româneşti de prestigiu”, arată Ministerul Educației.

“Acordarea acestor burse reprezintă un gest concret prin care România urmărește să contribuie la susținerea eforturilor societății civile din Belarus, răspunzând astfel obiectivelor de politică externă naționale și europene. Susținerea parcursului educațional al tinerilor din Belarus va completa sprijinul acordat de Ministerul Afacerilor Externe și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), prin Fondul European pentru Democrație (European Endowment for Democracy), pentru susținerea jurnalismului independent și societății civile din Belarus”, precizează MAE.

În luna noiembrie 2020, miniştrii Educaţiei din cadrul Spaţiului European al Învăţământului Superior din care face parte şi România au adoptat Comunicatul de la Roma, un document de viziune pentru următorii 10 ani, care accentuează importanţa valorilor fundamentale ale învăţământului superior. În cadrul acestui document, libertatea academică este definită drept „libertatea personalului academic şi a studenţilor de a desfăşura activităţi în cadrul şi în parteneriat cu societatea în absenţa interferenţelor şi a temerilor de represiune”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite