„100 de ani, ultimul rege” | Pasiunile Regelui Mihai: avioanele, mașinile și fotografia

28 octombrie 2021, 19:45

Ion Tucă, președintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș:Legătura dintre Regele Mihai și mașini este una dintre cele mai spectacluoase, peste opt decenii la volan, după 85 de ani se urca la fel”.

Bogdan Coconoiu, președintele Retromobil Club România: Avem o expoziție cu 7 automobile, Jeep – feblețea Regelui…fie au fost restaurate. Pentru noi a fost o mare onoare, ne-a făcut să fim mai buni. Așa a apărut concursul de la Sinaia”.

Măcrina Oproiu, muzeograf, Muzeul Național Peleș: „Jurnalul Reginei Maria abundă în plimbările pe care Regele Mihai le făcea la 12 ani cu mașina. Era un șofer extraordinar”.

„Regina Maria s-a purtat călduros cu mine. Din când în când, la București sau la Sinaia, mă invita la masă și dupã aceea plecam cu mașina cu ea, mai târziu m-a lăsat să conduc eu mașina ei”, își amintea Regele Mihai.

Lascăr Zamfirescu, coleg de școală al Regelui Mihai:Mașina pe care o țin eu minte era un Jaguar și ne duceam la plimbare în jurul Bucureștiului”.

În timpul războiului, Regele Mihai a învățat să piloteze mai multe aparate de zbor. Iar în noiembrie 1947, a pilotat singur avionul cu care s-a dus la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și a Printului Philip. Această pasiune l-a ajutat să-și întrețină mai târziu familia în Elveția. Regele mai avea și o pasiune mai puțin cunoscută, fotografia.

Adrian Buga, istoric și critic de artă: La șase ani începe să facă fotografii. Primește câteva aparate din partea tatălui său și e înconjurat de oameni care îi explică. Regele Mihai a văzut în familia sa aceste aparate de fotografiat, gândindu-mă la Regele Ferdinand și Maria, care se fotografiau semnate Nando, Misy”.

Regele își lua aparatul foto în excursiile pe care le făcea cu clasa palatină.

A cochetat și cu aparatulul de filmat. Ne-a lăsat din exil, înregistrări inedite cu familia sa, cu Regina Mamă Elena la Vila Sparta sau din vacanțele în care a fost invitat de alți regi.

Daniel Angelescu, fotograf regal: „De fiecare dată când avea ocazia avea un aparat foto cu el. Îmi aduc aminte că la jubileul din 2011, la o vizită la Castelul Peleș, avea aparatul cu el și ne-a făcut o fotografie, nouă, presei, invitațiilor, cu o naturalețe și o mișcare profesionistă. Era obișnuit cu aparatul foto”.

Regele Mihai a lăsat o impresionantă arhivă cu fotografii pe care le-a fãcut în exil.

“Arhiva cuprinde peste 22.000 de diapozitive la o primă vedere și conține fotografii cu una dintre pasiuni. Am regăsit întâlniri ale Majestății Sale cu membri ai cluburilor internaționale de jeep – diapozitive din  călătorii și de ordin privat, foarte bine realizate, bine expuse, foarte bine aranjate în arhivă”, spune fotograful Daniel Angelescu.

Familia Regală dorește să digitalizeze fotografiile și să realizeze o expoziție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite