100 de ani de vot. Femeile din Marea Britanie au primit drept de vot în 1918

10 februarie 2018, 10:29

Deşi la începutul secolului al 20lea, colonii ca Noua Zeelandă şi unele provincii australiene acordaseră acest drept – în ţara colonizatoare, Marea Britanie, femeile încă nu votau.

Militau însă pe toate planurile – cereri, petiţii, chiar acte disperate cum a fost cel al lui Emily Davison, care a fugit în mijlocul unei curse de cai ca să atragă atenţia asupra cauzei sufragetelor – şi a fost ucisă din greşeală de unul dintre concurenţi.

Primul Război Mondial a suspendat lupta pentru sufragiu universal – britanicele nu votau, spre deosebire de femeile din Statele Unite, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Austria, Polonia, chiar şi din Rusia. Pentru Marea Britanie, momentul a venit în 1918. Zece ani mai târziu primele femei candidatu – şi intrau în parlament.

Peste numai un an, Marea Britanie era printre primele ţări în care femeile puteau vota fără nicio condiţie de educaţie sau stare materială. Iar în 1979, paradoxal chiar din partea partidului conservator, o femeie îşi începea mandatul de premier.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite