VIDEO TELEJURNAL

100 de ani de la tragedia feroviară de la Ciurea. TVR Iaşi a organizat o ceremonie în memoria victimelor

Au trecut o sută de ani de la catastrofa de la Ciurea - cea mai mare tragedie feroviară din România. În noaptea de 13 ianuarie 1917, două trenuri s-au lovit, iar aproape mie de oameni şi-au pierdut viaţa. Pentru prima dată, TVR Iaşi a organizat o ceremonie în memoria victimelor acelei tragedii despre care s-a scris puţin la acea vreme.

15 Ianuarie 2017, 21:29 (actualizat 15 Ianuarie 2017, 21:36) |
100 de ani de la catastrofa de la Ciurea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Unul dintre trenuri plecase din Galaţi şi trebuia să ajungă la Iaşi. Avea 26 de vagoane în care erau refugiaţi: soldaţi şi civili care fugeau din teritoriile ocupate.

În Gara Ciurea, la sud de Iaşi, trenul s-a lovit cu o garnitură de cisterne încărcate cu combustibil. Incendiul care a izbucnit a fost devastator. La fel şi numărul victimelor: aproape 1000.

Guvernul de atunci a controlat răspândirea în presă a detaliilor legate de amplitudinea dezastrului, de teamă să nu demoralizeze şi mai mult populaţia, speriată oricum de veştile de pe front.

Victimele, neidentificate, au fost înhumate într-o groapă comună, lângă Gara Ciurea.

În accident a fost rănit istoricul Vasile Pârvan şi au murit prinţul Vasile Cantacuzino şi cpt.comandor Alexandru Cătuneanu, autorul primei hărţi de navigaţie a Mării Negre. O bornă memorială a fost inaugurată în cinstea lui. A fost omul care a reuşit să facă sigură navigaţia pe coasta românească a Mării Negre.

TVR Iaşi a organizat o comemorare unicat, de anvergură naţională, la centenarul acestui tragic accident.

Garnizoana Iaşi şi Studenţii Academiei Navale au dat onorul la monumentul inaugurat. Au fost depuse şi coroane de flori.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 27°C 24°C
CLUJ 24°C 20°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 32°C 27°C
BRASOV 25°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI