100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris. Regina Maria, "arma secretă" a României, a cucerit marile puteri

Se împlinesc exact 100 de ani de când Regina Maria a început să negocieze cu marile puteri la Conferința de Pace de la Paris. A făcut lobby pentru țară şi a cerut Transilvania, Bucovina și întreg Banatul, adică respectarea garanțiilor din anul 1916. Premierul Georges Clemenceau o întâmpina la Elysee cu garda de onoare, preşedintele Poincare îi conferă Legiunea de Onoare, Academia Franceză o aplaudă, iar parizienii o întâmpină pretutindeni cu entuziasm.

03 Martie 2019, 20:37 |
100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Delegația de politicieni condusă de Ionel Brătianu era tratată la Paris cu dispreţ. În ciuda sacrificiilor de război, România era considerată tradătoare din cauza păcii separate cu Germania pe care a încheiat-o  guvernul Marghiloman o semnase, dar pe care Regele Ferdinand nu a ratificat-o.

Brătianu scrie în ţară că marile puteri îl primeau cu răceala şi enervare, că tratativele diplomatice erau în impas. Din delegația de politicieni a făcut parte si Gheorghe Crişan, ministrul al Ardealului. A fost printre puținii politicieni români care vorbeau perfect engleza, germana, italiana, maghiara, franceza şi latina.

Sfătuit de ambasadorul Franței la București, la 5 martie 1919, Regele Ferdinand trimite "arma secretă" la Paris, pe Regina Maria. O vizită neoficială, dar Regina Maria a intrat în capitala Franţei cu aerul unui învingător. Steagul României flutura chiar la intrarea în hotelul Ritz, unde un detașament special al jandarmeriei asigura paza și protecția reginei. Francezii se strângeau cu miile în Piață doar pentru a o zări pe cea mai frumoasă regină a Europei.

Întâlnirea cu premierul Georges Clemenceau a fost decisivă. Regina i-a vorbit despre granițe şi, cu mult tact politic, când premierul Franţei i-a spus, în glumă, că vrea partea leului, suverana României i-a răspuns că tocmai de aceea a venit la vărul ei, "Tigrul", făcând o aluzie la porecla lui Clemanceau.

Pe 12 martie, Regina Maria a părăsit Parisul mergând la Londra, unde i-a convins pe Winston Churchill şi pe vărul ei, Regele George al V-lea, ambii prieteni din copilărie, să susţină cauza României. S-a întors apoi din nou la Paris şi s-a întâlnit cu preşedintele american, Woodrow Wilson. L-a convins că doar o Românie Mare putea fi un scut în calea bolşevismului.

Frontierele extinse ale României au fost recunoscute prin tratatele de la Versailles, Saint-Germain, din 1919, şi mai apoi, tratatul de la Trianon din iunie 1920.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI