100 de ani de comunism, 100 de ani de represiune. Împlinirea unui secol de la "Revoluția din octombrie", prilej de comemorare la Sighet

La Sighet, elitele României și-au găsit sfârșitul în închisoarea comunistă. Vizitatorii Memorialului, tot mai mulți de la an la an, descoperă o lume pe care cărțile nu reușesc să o redea. Abuzurile și ororile comise de regimul comunist îi șochează pe mulți dintre cei care trec pragul Memorialului.

15 Octombrie 2017, 15:59 Știrile TVR |
100 de ani de comunism
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Împlinirea unui secol de la Marea Revoluție din octombrie readuce în memorie momentul în care s-a deschis calea abuzurilor și a ororilor în statele care au intrat în sfera de influență a Uniunii Sovietice.

Represiunea în cele mai violente forme ale ei a căpătat accente de groază în penitenciarul de la Sighet. Foști demnitari, preoți, acadamicieni, militari, dar și țărani sau elevi și studenți au fost închiși aici în anii '40-'50. Condițiile mizere, bătăile, umilință și în cele din urmă moartea, sunt descoperite de vizitatorii Memorialului.

Comunismul a făcut 100 de milioane de victime, de 4 ori mai multe decât nazismul. Este concluzia Cărtii Neagre a Comunismului, editată acum 20 de ani de Stephane Courtois. Autorul spune că ideea întâmpină rezistență chiar și acum.

Memorialul de la Sighet a fost creat în 1993,  la 4 ani de la căderea comunismului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI