„100 de ani, ultimul rege” | O familie complicată. Copilăria Regelui Mihai, marcată de relaţia dintre părinţii săi

O familie complicată
O familie complicată
29 octombrie 2021, 21:52

Imagini rare dintr-o croazieră ni-i dezvăluie pe părinții Regelui Mihai din perioada în care erau fericiți.

Principesa Elena era însă preocupată de sănătatea tatălui ei, care era pe moarte, și călătorea des în străinătate, cu Mihai sau singură. Carol s-a îndepărtat de ea.

Încet, încet a devenit o prezență sporadică în viața copilului din care dispare complet, în 1925, când se stabilește la Paris, cu amanta sa.

Devenit rege la 5 ani și 8 luni, Mihai este purtat peste tot de mână de mama lui.

Alexandru Groza, istoric, director interimar Muzeul Ororilor Comunismului din România: Nu l-a vorbit de rău pe Carol în faţa lui Mihai.

Relația complicată dintre părinții săi l-a afectat însă pe Regele Mihai.

In 1930, cand tatăl său s-a întors în ţară, l-a detronat și l-a despărţit de mama lui.

Alexandru Groza, istoric, director interimar Muzeul Ororilor Comunismului din România: În momentul în care Carol apare îl privește ca pe un străin. Totuși Carol se comportă ca un părinte, iar Elena își dă seama că ea este cea care îl va pierde.

Elena și Mihai s-au revăzut la Londra, dar Carol a găsit un motiv să întrerupă întâlnirea.

Alexandru Groza, istoric, director interimar Muzeul Ororilor Comunismului din România: A fost un abuz de putere pentru că el nu a stat decât 2 săptămâni cu Regina Mamă Elena, iar Regina s-a simțit atât de rănită încât s-a simțit îndreptățită să dea un interviu în presa britanică. Absența fundamentală a drepturilor de mamă au făcut-o să reacționeze, iar impactul acelei știri l-a înrăit atât de mult pe Carol încât i-a interzis și cele 6 luni în țară.

Mihai o va mai vedea doar două luni pe an, la Florența, la Villa Sparta, unde şi-a petrecut exilul impus de Carol.

Regele Mihai: Bucuria mea cea mai mare apoi era de câte ori mă duceam să o văd, de două ori pe an.

Despărţirea de copilul ei a dat emoţii de multe ori mamei care locuia în Italia. In 7 aprilie 1934, a aflat că fiul ei a scăpat nevatămat dintr-un atentat împotriva Regelui Carol al II-lea.

Mihai a scăpat nevătămat şi în urma tragediei din 8 iunie 1936, de la Cotroceni. Erau festivităţile dedicate Restauraţiei şi s-au prăbuşit tribunele. Bilanţul catastrofei, 4 morţi şi 383 de răniţi. Tribuna regală în care erau Mihai cu Regina Maria şi cu Rege Carol a rămas, ca prin minune, în picioare.

În 1937, aflat la Florența, Mihai a fost operat pe viu de apendicită, pentru că tatăl lui și-a dat prea târziu acordul și medicii nu au mai avut timp de anestezie.

Alexandru Groza, istoric, director interimar Muzeul Ororilor Comunismului din România: Carol voia ca fiul să se simtă bărbat, să fie conștient, a fost și o lecție pe care a vrut să i-o dea.

Lascăr Zamfirescu, coleg de clasă al Regelui Mihai: Bineînțeles că îl iubea pe tatăl lui, dar câteodată îl supăra și pe el.

Pe Mihai l-a supărat mai ales prezența constantă a amantei tatălui său, la curte. O considera vulgară şi intrigată, iar tatăl lui i-a cerut să-i spună mamă.

După plecarea în exil a Regelui Carol al II-lea, în 1940, Mihai nu-l va mai revedea vreodată. Mama lui se va întoarce în România și îi va fi mereu alături.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite