10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale. Peste 45.000 de adolescenţi se sinucid în fiecare an în lume

„Să facem din îngrijirea sănătății mentale o realitate!” este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mentale. Pandemia de COVID-19 are un impact major asupra sănătății fizice şi mentale a oamenilor. Unele grupuri, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății, oamenii care trăiesc singuri și cei cu condiții de sănătate mentală preexistente, sunt afectați în mod deosebit. Pandemia a agravat şi mai mult problemele de sănătate mentală ale copiilor şi adolescenţilor . Un raport al UNICEF arată că domeniul necesită o alocare de fonduri suplimentare pentru tratarea bolilor pe care le au tinerii.

04 Octombrie 2021, 16:57 (actualizat 10 Octombrie 2021, 08:29) | Magda Manea |
Copiii şi tinerii, afectaţi de pandemie / FOTO: UNICEF
Copiii şi tinerii, afectaţi de pandemie
Sănătatea mentală

UNICEF a publicat un raport despre sănătatea mentală a copiilor pe plan global, cu prilejul unei conferinţe internaţionale organizată la Paris şi intitulată „Mind Our Rights, Now!”. La nivel mondial, „mai mult de un adolescent din şapte cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată” şi „aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid în fiecare an, ceea ce constituie una dintre principalele cinci cauze de deces pentru această categorie de vârstă”, potrivit UNICEF.

Potrivit raportului, „doar 2% din bugetele publice alocate sănătăţii sunt destinate domeniului sănătăţii mintale pe plan global”.

Ca adulți, avem nevoi diverse și moduri diferite de a face față situațiilor stresante. Pentru copii, este la fel. Unii copii se descurcă bine cu restricțiile și închiderea școlilor. Pentru alții, este o provocare să facă față tuturor schimbărilor și incertitudinii. Unii copii se vor întoarce la școală după ce au experimentat un anumit nivel de stres, anxietate, izolare și durere. Este posibil ca unii să fi experimentat o violență crescută acasă.

Profesorii și personalul din învăţământ sunt esențiali în sprijinirea întoarcerii copiilor la şcoală, în special după perioada prelungită de cursuri online.

În timpul Adunării Mondiale a Sănătății din mai 2021, guvernele din întreaga lume au recunoscut necesitatea extinderii serviciilor de sănătate mentală de calitate la toate nivelurile. Și unele țări au găsit noi modalități de a oferi îngrijiri de sănătate mentală populației lor.

(w400) Sănătate

Frica, îngrijorarea și stresul sunt răspunsuri normale la amenințări imaginare sau reale, în momente în care ne confruntăm cu incertitudine sau necunoscut. Deci, este normal și de înțeles că oamenii se confruntă cu frica în contextul pandemiei de COVID-19.

La frica de a contracta virusul într-o pandemie cum ar fi COVID-19 se adaugă schimbările semnificative ale vieții noastre de zi cu zi, deoarece mobilitatea noastră este restricționată în sprijinul eforturilor de limitare și încetinire a răspândirii virusului. Confruntaţi cu noile realități ale muncii de acasă, șomajul temporar, școlarizarea la domiciliu a copiilor și lipsa contactului fizic cu alți membri ai familiei, cu prietenii și colegii, este important să avem grijă de sănătatea noastră mentală și fizică.

OMS, împreună cu partenerii, oferă îndrumări și sfaturi în timpul pandemiei de COVID-19 pentru lucrătorii din domeniul sănătății, managerii unităților sanitare, persoanele care au grijă de copii, vârstnici, persoane izolate și populaţiei în general, pentru a ne ajuta în păstrarea sănătăţii mentale.

Sfaturi utile

Adaptarea la un nou stil de viaţă și gestionarea fricii de coronavirus și a îngrijorării cu privire la persoanele apropiate, vulnerabile, sunt o provocare pentru noi toți. Adaptarea poate fi dificilă pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate mentală.

Din fericire, există o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a ne îngriji de propria sănătate mentală și pentru a-i ajuta pe alții care ar putea avea nevoie de sprijin și îngrijire.

Fii informat! Ascultă sfaturile și recomandările autorităților. Urmăreşte canalele de știri de încredere, fii la curent cu ultimele știri de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Fă-ţi o rutină! Încearcă să-ţi păstrezi rutina zilnică sau crează-ţi unele noi.

Trezeşte-te și mergi la culcare la aceleaşi ore în fiecare zi!

Ai grijă de igiena personal!

Să ai mese sănătoase şi regulate.

Fă sport regulat!

Alocă-ți timp pentru muncă și timp pentru odihnă!

Alocă-ți timp pentru lucrurile care îţi plac!

Încearcă să urmăreşti cât mai puţin știrile care te fac anxios sau te stresează!

Contactul social este important. Dacă există restricţii de deplasare, ține legătura cu persoanele apropiate prin telefon și online!

Limitează cantitatea de alcool pe care o bei sau nu bea deloc alcool! Evită consumul de alcool și droguri pentru a face față fricii, anxietății, plictiselii și izolării sociale! Consumul de alcool și droguri te poate împiedica să iei suficiente măsuri de precauție pentru a te proteja de noul virus, cum ar fi respectarea igienei mâinilor.

Fii conștienți de cât timp petreci în fața unui ecran în fiecare zi. Asigură-te că faci pauze regulate de la aceste activități.

În timp ce jocurile video pot fi o modalitate de relaxare, poate fi tentant să petreci mult mai mult timp cu ele decât de obicei atunci când ești acasă pentru perioade lungi. Asigură-te că păstrezi echilibrul corect cu activitățile off-line în rutina zilnică.

Foloseşte-ţi conturile de social media pentru a promova povești pozitive și pline de speranță. Corectează dezinformarea oriunde o vedeți!

Dacă poţi, oferă sprijin persoanelor care ar putea avea nevoie de el, cum ar fi să le faci cumpărăturile.

Susține lucrătorii din domeniul sanitar. Profită de oportunitățile mediului online şi mulțumeşte-le!

Frica este o reacție normală în situații de incertitudine. Dar uneori frica este exprimată în moduri care dăunează celorlalți oameni.

Ţine minte!

Fii bun! Nu discrimina oamenii din cauza temerilor tale legate de COVID-19.

Nu discrimina persoanele despre care credezi că ar putea avea coronavirus.

Nu discrimina lucrătorii din domeniul sanitar. Ei merită respectul și recunoștința noastră.

COVID-19 a afectat oameni din multe țări. Nu-l atribui unui anumit grup!

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI