10 noiembrie – Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (ONU)

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (ONU)
Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (ONU)
10 noiembrie 2022, 08:24

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Legând mai strâns ştiinţa şi societatea, această zi are menirea de a asigura ţinerea cetăţenilor la curent cu evoluţiile ştiinţei. De asemenea, marcarea zilei subliniază rolul pe care îl joacă oamenii de ştiinţă în lărgirea înţelegerii noastre privind planeta pe care trăim şi în a face societăţile noastre mai durabile, indică site-ul amintit.

În 2022, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare are ca temă „Ştiinţe de bază pentru dezvoltare durabilă” („Basic Sciences for Sustainable Development”), fiind sărbătorită în cadrul Anului internaţional al ştiinţelor de bază pentru dezvoltare durabilă.

În cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 2 decembrie 2021, anul 2022 a fost proclamat Anul internaţional al ştiinţelor de bază pentru dezvoltare durabilă, potrivit Rezoluţiei 76/251. Aplicaţiile ştiinţelor de bază sunt vitale pentru progresele în domeniile medicinei, industriei, agriculturii, resurselor de apă, planificării energetice, mediului, comunicaţiilor şi culturii, afirma Adunarea Generală a ONU, atunci când a aprobat propunerea privind Anul internaţional al ştiinţelor de bază pentru dezvoltare durabilă.

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO, prin Rezoluţia 20/31C, şi sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.

Conform site-ului www.unesco.org, obiectivele Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare sunt: creşterea gradului de conştientizare a opiniei publice cu privire la rolul ştiinţei în societăţile paşnice şi sustenabile; promovarea solidarităţii naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei între ţări; reînnoirea angajamentului naţional şi internaţional pentru utilizarea ştiinţei în beneficiul societăţilor; atragerea atenţiei asupra provocărilor cu care se confruntă ştiinţa şi creşterea sprijinului pentru efortul ştiinţific.

Ştiinţa va fi esenţială pentru atingerea a numeroase dintre obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă şi, astfel, pentru asigurarea unui viitor durabil. Raportul UNESCO privind ştiinţa este unul dintre instrumentele pe care ţările le pot utiliza pentru a monitoriza progresul pe calea realizării obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, adoptată la 25 septembrie 2015 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate în 2000. La fiecare cinci ani, Raportul UNESCO privind ştiinţa analizează tendinţele emergente în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi politicii în materie de inovare şi guvernanţă.

Marcarea Zilei internaţionale a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare oferă şansa mobilizării tuturor factorilor interesaţi – de la oficiali guvernamentali, până la media şi la elevi – în jurul temei ”ştiinţă pentru pace şi dezvoltare”. UNESCO colaborează cu persoane, agenţii guvernamentale şi organizaţii pentru promovarea, în fiecare an, a acestei zile.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite