10 Noiembrie: "Preşedinte pentru România" – maraton de ştiri şi emisiuni speciale la TVR!

Sub genericul "Preşedinte pentru România", Televiziunea Română difuzează duminică un maraton de jurnale şi de ediţii speciale dedicate alegerilor prezidenţiale, la TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova, pe canalele regionale, dar şi online, pe www.tvrplus.ro. StirileTVR.ro vă vor ține constant la curent cu felul în care decurge scrutinul în țară și în diaspora!

09 Noiembrie 2019, 15:33 (actualizat 09 Noiembrie 2019, 20:44) Știrile TVR |
Rezultatele estimative ale votului, la TVR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Programele speciale au fost concepute astfel încât Televiziunea Publică să asigure, conform misiunii sale, informarea promptă, completă şi echidistantă a telespectatorilor, într-o zi de o importanţă majoră pentru viitorul României.

Echipele de jurnalişti din Bucureşti şi de la studiourile teritoriale – Cluj, Craiova, Iaşi, Tîrgu Mureş şi Timişoara - vor transmite, din mijlocul evenimentelor, în timp real, începând cu ora 7.00, informaţii despre desfăşurarea scrutinului în întreaga ţară, precum şi cele mai noi date furnizate de Biroul Electoral Central.

Votul din diaspora va fi urmărit de corespondenţii permanenţi ai TVR din Franţa, Spania, Republica Moldova, Bruxelles şi Rusia. Aceştia vor relata despre desfăşurarea evenimentelor în străinătate, acolo unde, în premieră, românii au posibilitatea de a-şi exprima votul timp de trei zile.

Oferta editorială a Televiziunii Publice dedicată zilei alegerilor prezidenţiale cuprinde, alături de Telejurnale, o serie de şase ediţii speciale (de la orele 07.00, 10.00, 12.00, 16.00, 18.00, 20.30).

Rezultatul estimat al votului românilor va fi explicat şi comentat într-o ediţie specială "Preşedinte pentru România", moderată de Ionuţ Cristache, de la ora 20.30, alături de jurnalişti, sociologi, politicieni şi analişti politici.

Reporterii TVR vor aduce primele reacţii de la sediile partidelor implicate în cursa prezidenţială, de la Biroul Electoral Central, din celelalte oraşe mari ale ţării şi din străinătate.

Când se votează

În țară, votul se desfășoară între orele 07.00 şi 21.00.

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 - 21.00.

Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la prezidenţiale indiferent dacă sunt domiciliaţi, rezidenţi sau turişti în statul respectiv.

Unde se votează

Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu şi cei care au fost omişi din lista permanentă a secţiei de votare pot merge la orice secţie din ţară, prezenţa lor la vot fiind înregistrată pe o listă suplimentară.

De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot vota la altă secţie de votare decât cea unde au fost arondaţi.

Pentru alegătorii din ţară care nu pot fi transportaţi din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cerere depusă cel mai târziu în preziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.

Pot solicita urna specială şi persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

Cei care vor să afle la ce secție de vot pot merge să voteze, pot afla răspunsul apelând la site-ul oficial al Registrului Electoral.

Cine nu poate vota

Ghidul alegătorului aflat în România sau în străinătate prevede că la prezidenţiale nu au dreptul de vot "debilii sau alienaţii mintal", puşi sub interdicţie, şi nici persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.

Pot vota persoanele reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situaţie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI