10 mituri depre COVID-19 și răspunsurile în momentul actual al evoluției pandemiei

Coronavirus
Coronavirus
14 aprilie 2020, 11:23

Să vedem ce spun americanii despre teme larg dezbatute in mediile de spacialitate si nu numai. Este evident ca informatiile se actualizeaza zi de zi, dar este bine sa stim pe unde ne aflam astazi si sa luam in considerare pozitiile echilibrate si sustinute logic.

1. Măștile de față te pot proteja de virus

Răspuns general: Depinde de gradul de protecție.

Măștile chirurgicale standard nu vă pot proteja de SARS-CoV-2, întrucât nu sunt concepute pentru a bloca particulele virale și nu se întind pe față. Măștile chirurgicale pot ajuta la prevenirea de a răspândi virusul mai departe de la persoanele  infectate  prin blocarea oricărei picături respiratorii care ar putea fi expulzate din gură. Sunt însă măști de față cu design îmbunătățit și protecție superioară care se pot apropia de procentul de 95-99% protecție.

2. Este mai puțin probabil să contractăm COVID 19 decât gripa.

Răspuns general: Nu neapărat.

Pentru a estima cât de ușor se răspândește un virus, oamenii de știință calculează „numărul de reproducere de bază” sau R0. Acesta prezice numărul de persoane care se pot infecta cu viruși de la o singură persoană. În prezent, R0 pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, este estimat la aproximativ 2,2, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va infecta la rându-i aproximativ alte 2,2, în medie. Gripa comună are un R0 de 1,3. Americanii subliniază că un viitor vaccin pentru SARS-COV-2 ar fi cea mai eficientă armă, la fel ca și vaccinurile care funcționează bine pentru gripă.

3. Virusul este doar o formă mutantă a răcelii comune.

Răspuns general: Nu, nu este.

Familia Coronavirus este o familie numeroasă de virusuri care include multe boli diferite și despre care specialiștii știu încă de prin anii 60. SARS-CoV-2 are multe similitudini cu rudele sale, dintre care patru pot provoca răceala comună. Caracteristica familiei este forma de prindere de pe suprafețele lor. Cele patru coronavirusuri asa zise reci – numite 229E, NL63, OC43 și HKU1 – folosesc oamenii ca gazde primare. SARS-CoV-2 împărtășește aproximativ 90% din semnătura sa genetică  cu coronavirusuri care infectează alte mamifere ca liliecii, ceea ce sugerează că își are originea în lilieci și ulterior a trecut la om.Ultimele teste sugerează că virusul a trecut printr-un animal intermediar înainte de a infecta oamenii. În mod similar, în 2002, virusul SARS a sărit de la lilieci la civete (mici mamifere nocturne) în drumul lui spre oameni, în timp ce MERS, varianta Orientului Mijlociu, infecta cămilele înainte de a se răspândi la stăpânii acestora.

4. Virusul a fost creat, probabil, într-un laborator

Răspuns general: Deocamdată, nu sunt dovezi. (Asta o spun americanii)

Nicio dovadă nu sugerează că virusul este creat de om. SARS-CoV-2 seamănă foarte mult cele două coronavirusuri care au declanșat focare în ultimele decenii și despre care am vorbit mai sus, SARS-CoV și MERS-CoV și toate cele trei virusuri par să fi avut originea în lilieci. Pe scurt, caracteristicile SARS-CoV-2 se încadrează în ceea ce știm despre alte coronavirusuri naturale care au făcut saltul de la animale la oameni.

5. Te-ai îmbolnăvit de COVID-19, ești condamnat la moarte.

Răspuns general: Nu neapărat.

Aproximativ 81% dintre persoanele care sunt infectate cu coronavirus au cazuri ușoare de COVID-19, potrivit unui studiu publicat pe 18 februarie de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Apoi, 13,8% din persoanele infectate au boli grave, ceea ce înseamnă că au respirație îngreunată sau necesită oxigen suplimentar, iar aproximativ 4,7% sunt critice, adică se confruntă cu insuficiență respiratorie, mai multe organe afectate sau șoc septic. Datele sugerează până în prezent că doar 2,3% dintre persoanele infectate cu COVID-19 mor din cauza virusului. Cele care sunt mai în vârstă sau au condiții de sănătate precare au cel mai mare risc să aibă boli sau complicații severe. Până să  intre în panică, oamenii ar trebui să ia măsuri pentru a se  proteja atât pe ei înșiși cât și pe ceilalți de noul coronavirus.

6. Animalele de companie pot răspândi noul coronavirus.

Răspuns general: Conform datelor actuale, animalele de companie se pot infecta între ele.

Un câine din China a contractat o „infecție minoră” de la proprietarul său, care era confirmat cu boala COVID-19, ceea ce înseamnă că patrupezii ar putea lua virusul de la oameni. Câinele în cauză, din rasa Pomeranian, care s-a infectat de la stăpân, nu a dat mai departe virusul și nu a prezentat simptome ale bolii. Nici o dovadă nu sugerează că animalul ar putea infecta oamenii. Cu toate acestea, mai mulți câini și pisici au fost depistați cu un virus similar, SARS-CoV, în timpul epidemiei din 2003, a spus expertul Vanessa Barrs de la Universitatea din City. „Experiența anterioară cu SARS sugerează că pisicile și câinii nu se vor îmbolnăvi sau nu vor transmite virusul oamenilor”, a spus ea. Oricum însă, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC)  din Statele Unite recomandă persoanelor cu COVID-19 să roage pe altcineva să aibă grijă de animalele lor de companie în timp ce ele sunt bolnave. Și de această dată specialiștii recomandă spălatul pe mâini după ce ne jucăm sau atingem animalele de companie, pentru că acestea pot transmite alte boli oamenilor.

7. Copiii nu se pot infecta cu SARS-COV-2

Răspuns general: Ba da.

Din păcate, copiii se pot infecta cu coronavirusul, deși rapoartele inițiale sugerau mai puține cazuri la copii în comparație cu adulții. Pe baza experienței chinezilor din provincia Hubei în luna februarie, din mai mult de 44.000 de cazuri de COVID-19, aproximativ 2,2% au fost la copii sub 19 ani. Cu toate acestea, studii mai recente sugerează că copiii sunt la fel de vulnerabili la infecție ca și adulții. Într-un studiu raportat la 5 martie, cercetătorii  chinezi au analizat datele de la peste 1.500 de persoane din Shenzhen și au descoperit că micuții potențial expuși la virus erau la fel de probabil să se infecteze ca și adulții, potrivit Nature News. Cu toate acestea, atunci când copiii se infectează, par mai puțin susceptibili de a dezvolta variante severe.

8. Dacă aveți coronavirus, „veți ști”

Răspuns general: Nu.

COVID-19 provoacă o gamă largă de simptome, dintre care multe apar în alte boli respiratorii, cum ar fi gripa și răceala obișnuită. Mai exact, simptomele comune ale COVID-19 includ febră, tuse și respirație dificilă, iar simptomele mai rare includ amețeli, greață, vărsături, rinoree, lipsa temporară a unor simțuri. În cazuri grave, boala poate progresa în ceva  asemănător pneumoniei – deși mai devreme, persoanele infectate nu pot prezenta simptome deloc.

9. Coronavirusul este mai puțin mortal decât gripa.

Răspuns general: Nu chiar.

Până în prezent, se pare că coronavirusul este mai mortal decât gripa. Cu toate acestea, există încă multă incertitudine în ceea ce privește rata mortalității virusului. În Statele Unite,gripa anuală are de obicei o rată a mortalității de aproximativ 0,1%. Cel puțin deocamdată, rata mortalității asociată la SARS-COV-2 este de 0,05%. În China, datele recente sugerează că boala COVID-19 are o rată a mortalității de peste 20 de ori mai mare, de aproximativ 2,3%, potrivit unui studiu publicat pe 18 februarie de China CDC Weekly. Rata de deces a variat în funcție de diferiți factori, cum ar fi locația și vârsta unei persoane, potrivit unui raport anterior.Cifrele sunt însă în continuă evoluție și este posibil să nu reprezinte rata reală. Nici acum nu este clar dacă numărul cazurilor din China este documentat cu exactitate, mai ales că, chinezii au schimbat modul în care au definit cazurile la jumătatea perioadei, potrivit STAT News. Pot fi multe cazuri ușoare sau asimptomatice care nu au fost luate în considerare în mărimea totală a eșantionului.

10. Vitamina C vă apără de COVID-19

Răspuns general: Nu.

Cel puțin deocamdată, cercetătorii nu au găsit dovezi că suplimentele de vitamina C pot face persoanele imune la infecția cu COVID-19. De fapt, pentru majoritatea oamenilor, consumul suplimentar de vitamina C nu elimină nici măcar răceala obișnuită, deși poate reduce durata acesteia.Vitamina C are câteva roluri esențiale în corpul uman și susține funcția imunitară normală. Ca antioxidant, aceasta neutralizează particulele numite radicali liberi care pot deteriora țesuturile din organism. De asemenea, ajută organismul să sintetizeze hormoni, să producă colagen și să sigileze țesutul conjunctiv vulnerabil împotriva agenților patogeni.Ca atare, vitamina C ar trebui să fie inclusă în dieta noastră zilnică dacă dorim să menținem un sistem imunitar sănătos. Însă, supradozarea suplimentelor vitaminizante nu va reduce riscul de a contracta COVID-19. Cel mult, ne poate oferi un avantaj „modest” împotriva virusului, dacă ne infectăm. Deocamdată, nici o dovadă nu sugerează că alte așa-numite suplimente de stimulare a imunității-cum ar fi zincul, ceaiul verde sau echinacea ar ajuta la prevenirea COVID-19.

Cum pandemia este încă în evoluție, cifrele prezentate sunt în continuă schimbare. Până la toamnă credem că vom avea un tablou relativ complet a bolii COVID 19.

Autor: Grigore Vîrsta

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite