10 autocare cu militari americani au intrat în țară. Convoaiele cu soldați și tehnică militară sunt în drum spre baza de la Mihail Kogălniceanu

Convoaiele militare americane străbat în marş drumurile țării spre baza NATO Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Primele camioane care transportă blindate și echipamente militare au trecut frontiera aseară, iar altele, în această dimineață. Vor parcurge drumul în marş, cu opriri pentru odihna șoferilor, așa că va dura mai mult decât era prevăzut inițial pentru a ajunge la destinație. Convoiul va reporni îm această noapte.

10 Februarie 2022, 11:55 (actualizat 10 Februarie 2022, 22:03) Știrile TVR |
Relatare convoi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE 19.30: Din cauza opririlor pentru odihnă șoferilor impuse de legislația europeană, convoiul aflat pe traseu va ajunge în baza militară din județul Constanța abia mâine dimineață. Tot acolo sunt așteptați și cei mai mulți dintre soldații americani detașați din Germania. La ceremonia de primire a acestora vor participa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și președintele Klaus Iohannis.

 

Prima Coloană #1, aflată în prezent în repaus la Rm. Vâlcea, se va pune în mișcare în această noapte, începând cu ora 01.00 şi va trece pe Centura Nord București în jurul orelor 04.00-05.00, iar la orele 08.00-09.00 este estimată ajungerea la destinaţie.

 

______________________________________________________________________

Primul convoi american cu tehnică militară este în drum spre baza de la Mihail Kogălniceanu. Autovehiculele, care transportă blindate și alte echipamente, circulă în coloană și sunt însoțite de Poliția Militară. Camioanele au intrat aseară în ţară. Sunt așteptați și cei aproximativ 1000 de militari americani care au fost dislocati din Germania și care se vor alătura forțelor SUA aflate deja în România.

Jurnalistul TVR Vlad Ungar relatează:

"Primii militari americani au ajuns pe teritoriul românesc, primele autocare au ajuns în țara noastră prin punctul de trecere a frontierei de la Nădlac, Arad. Potrivit surselor noastre, e vorba despre 10 autocare cu militari americani. Aseară, în jurul orelor 22.00, primul convoi din cele trei care fac parte din detașamentul ce a fost dislocat din Germania în România a ajuns în țara noastră prin Vama Nădlac, este vorba de 16 transportoare blindate de tip Stryker, autovehicule militare americane de ultimă generație. În această dimineață, la ora 6.00 fix au plecat în coloană spre Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța, s-au oprit la Sibiu pentru odihna șoferilor, apoi și-au urmat drumul, urmează să ajungă în Capitală în orele următoare, vor intra pe Șoseaua de Centură, prin sudul Capitalei, apoi, pe Autostrada Soarelui, se vor îndrepta spre Baza Mihail Kogălniceanu. E vorba de transportoare blindate Stryker, dar și 1.000 de militari americani care vor fi dislocați în prima fază în baza de la Mihail Kogălniceanu. Acolo vor avea exerciții și antrenamente comune cu militarii români, toate aceste misiuni fac parte din acea sarcină specială de protecție a Flancului Estic, odată cu tensiunile care au apărut în zona Ucrainei. E posibil ca, după ce toți cei 1.000 de militari ajung în baza de la Mihail Kogălniceanu, în săptămânile următoare, după primele misiuni, să fie dislocați și în alte unități militare de pe teritoriul României".

Convoiul cu echipamente militare americane, așteptat la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Primul convoi, din cele trei care urmează să ajungă în țara noastră, a fost format din 16 vehicule militare care au trecut frontiera aseară,  în jurul orei 20.00. Camioanele au adus transportoare blindate Stryker, ce reprezintă doar o parte din tehnica militară a detaşamentului american Task Force Cougar, detașat în ţara noastră.

Coloana militară a avut culoar special de trecere în zona de graniță, iar imediat după trecerea prin Vama Nădlac 1, camioanele s-au oprit într-o parcare din zonă, pentru respectarea timpilor legali de odihnă.

Lt. Col. Sorin Semeniuc, comandantul Batalionului 191 infanterie Arad: Din momentul în care ultimul convoi va ajunge în parcare, toți șoferii intră la programul de odihnă. La terminarea programului legal obligatoriu de odihnă, convoiul se va pune în mișcare către Mihail Kogălniceanu. Intenția este să se formeze un singur convoi care să plece la 8 ore după ce ultimul șofer intră în programul de odihnă.

Dimineață, coloana și-a reluat traseul către Constanța, însă șoferii au oprit pentru o oră într-o parcare din Săliştea Sibiului, înainte de pleca mai departe spre Pitești, București și destinația finală, baza militară Mihail Kogălniceanu.

Al doilea convoi a intrat în țară dimineață în jurul orei 9.00, tot prin Vama Nădlac. Restul tehnicii de luptă a detașamentului american dislocat în România precum şi cei 1.000 de militari ai acestui batalion NATO vor sosi în perioada imediat următoare. În total, în țara noastră vor ajunge 60 de camioane cu echipamente militare și tehnică de luptă de ultimă generație.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI