10 ani de la viralul ”Gangnam Style” – Megahit-ul lui Psy a propulsat cultura coreeană la nivel mondial: ”Am aceeași minte ca acum 10 ani”

PSY - GANGNAM STYLE 10 ani / Youtube
PSY - GANGNAM STYLE 10 ani / Youtube
22 iulie 2022, 13:58

Mai exact, pe 15 iulie 2012, cântărețul și rapperul sud-coreean PSY a pătruns pe scena muzicală globală cu un smoking albastru strălucitor, iconicul dans ”Horse Dance”, de neuitat,  și un ritm plin de energie perfect potrivite pe versurile captivante, „Stil Oppan Gangnam Style”.

„Gangnam Style” a devenit imediat viral, făcând furori în întreaga lume, amintește CNN. Cântecul a deturnat undele de emisie, videoclipul a inundat cronologia Facebook, iar părul moale și ochelarii de soare ai lui Psy au apărut în emisiunile americane de noapte târziu. Piesa a debutat pe Billboard Hot 100 în septembrie, înainte de a urca pe numărul 2, săptămâni mai târziu.

De asemenea, a devenit primul videoclip care a atins 1 miliard de vizualizări pe YouTube.

Psy, care era deja popular în țara sa natală, dar puțin cunoscut la nivel global, a devenit rapid unul dintre cei mai recunoscuți artiști din lume. În decurs de un an, a doborât trei Guinness World Records și a cântat la Madison Square Garden, din New York, cu Madonna. Pentru bărbatul de atunci, de 35 de ani, din Seul, succesul fulminant a fost ceva ce nu și-ar fi putut imagina niciodată.

Într-un interviu, înainte de aniversarea a 10 ani a piesei, el compară acea perioadă din viața sa cu sărbătorirea unei zile de naștere. „Cu o zi înainte, ești entuziasmat de anticipare”, spune el pentru CNN, de la sediul din Seul al P-Nation, casa de discuri și agenția de divertisment pe care a fondat-o în 2018. „Și apoi în ziua de… totul este un puțin sălbatic și nebun”.

Catalizator pentru proliferare a culturii coreene la nivel internațional

Dar impactul piesei s-a extins cu mult dincolo de industria muzicală. De fapt, succesul „Gangnam Style” este considerat un catalizator major în „valul coreean” sau „hallyu”, un termen care descrie recenta proliferare a culturii coreene la nivel internațional – ceva ce guvernul sud-coreean a încercat să facă, promovând muzică și media încă din anii 1990.

Potrivit lui Gyu Tag Lee, profesor asociat de studii culturale, specializat în K-pop și hallyu la campusul din Coreea de Sud al Universității George Mason, „Stilul Gangnam” a fost cel care a dat recunoaștere culturii pop coreene, în afara Asiei de Est.

„Aceste tipuri de platforme media care devin virale pe internet, (cum ar fi) YouTube, au făcut K-pop și hallyu cu adevărat populare și mari în străinătate”, spune el.

Deschizător de cale

Un deceniu după, talentele sud-coreene au atins noi niveluri de popularitate și fandom la nivel mondial.

Trupa K-pop BTS a fost cel mai bine vândut grup muzical din lume în 2021, iar de atunci grupul a cântat la premiile Grammy și a făcut o apariție la Casa Albă, pentru a discuta despre reprezentarea Asiei și crimele motivate de ură anti-asiatice. Între timp, grupul de fete Blackpink a cântat la festivalul de muzică Coachella și a colaborat cu vedete ca Lady Gaga și Selena Gomez, cei patru membri ai săi alăturându-se unor branduri importante sau caselor de modă de lux, ca ambasadori.

Lee crede că aceste trupe K-pop de mare succes sunt pe urmele lui Psy, folosind conținut video care poate fi partajat pentru a ajunge la publicul global.

Fără marele hit care a fost „Gangnam Style”, poate că nu ar fi existat BTS, poate că nu ar fi existat Blackpink”, spune Lee.

BTS a citat adesea – și a mulțumit – Psy pentru că a ajutat la globalizarea K-pop-ului. Unul dintre membrii trupei de băieți, Suga, chiar a coprodus și a apărut în „That That”, single-ul principal de pe noul album al lui Psy, „Psy 9th”. La fel ca „Gangnam Style”, piesa este atrăgătoare și dansabilă, în timp ce videoclipul prezintă o parte din umorul semnăturii cântăreței și a strâns deja peste 272 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Într-un interviu video în culise, postat pe contul de YouTube al lui Psy, Suga își exprimă recunoștința față de cântărețul „Gangnam Style”.

„El a deschis calea pentru K-pop în SUA, ceea ce a permis (BTS) să urmeze această cale mai confortabil”, spune Suga.

Iar aprecierea este reciprocă. „Cred că este o performanță incredibilă”, spune Psy despre succesul BTS. „Fiecare parte din mine îi aplaudă și îi încurajează. Acea povară grea pe care am simțit-o în 2012 – BTS suportă asta de șase sau șapte ani acum.”

VIDEO PSY – GANGNAM STYLE ajunge la 4,5 miliarde de vizualizări, după 10 ani

 

Dincolo de doborârea recordurilor

Pentru Psy a existat întotdeauna o altă latură a succesului său global. Pe cât de încântat și fericit era, în acele zile ale „Gangnam Style”, el a spus că spectacolul și a fi pe drum l-au făcut să se simtă „prea copleșit” și „un pic gol în interior”.

Faima a adus, de asemenea, noi așteptări – și presiunea de a face mai multe hituri.

„Când melodia este un hit, atunci melodiile tale trebuie să continue să fie hituri”, spune el. „Când persoana este un hit, succesul este mai durabil. În acest caz, eu sunt primul și BTS este cel din urmă.”

Deși Psy nu a multiplicat niciodată succesul „Gangnam Style”, el și-a petrecut ultimul deceniu dovedindu-se a fi un muzician și dansator cu o dorință singulară de a distra. Din 2012, el a lansat trei albume LP, care prezintă stilul său divers – de la hiturile de dans, pentru care este cel mai cunoscut, până la balade mai blânde, ritmice, care amintesc de producția sa anterioară. De când a fondat P-Nation, el a folosit eticheta pentru a descoperi, dezvolta și susține creativ următoarea generație de acte sud-coreene.

Între toate acestea, Psy încă umple sălile în țara sa natală. Seria lui anuală de concerte, „Summer Swag” este în prezent în desfășurare, după ce a fost anulată din cauza pandemiei.

Interacționarea cu publicul (și) împărtășirea acelei experiențe este ceva ce nici măcar nu pot descrie”, spune Psy. „Mă simt incredibil de mândru și mulțumit în acel moment.

Și misiunea lui nu s-a schimbat de la hit-ul său: „Să fac muzică distractivă, să mă distrez dansând și să aduc bucurie fanilor mei”.

„Aceasta este speranța mea”, adaugă el. „Am aceeași minte ca acum 10 ani și cred că mă voi simți la fel și peste 20 de ani de acum încolo. Voi fi mereu fidel la asta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite