10 ani de la Marea Criză financiară. De la prăbușirea burselor la modificări majore în structura societății, resimțite astăzi

15 septembrie 2008. Exact acum 10 ani, începea cea mai gravă criză financiară prin care a trecut omenirea în perioada post-belică. Faimosa bancă americană Lehman Brothers, unul dintre giganții de pe Wall Street, a dat faliment și a declanșat un cutremur financiar care a zguduit întreaga lume.

15 Septembrie 2018, 21:25 |

Acum 10 ani se instala haosul. Bursele s-au prăbușit, pieţele financiare au intrat în derivă, iar creditele au înghețat.

Contagiunea nu a putut fi oprită. Din Statele Unite, criza s-a propagat rapid.

Charles Daulon Du Laurens, fost angajat Lehman Brothers: "Pe telefon au început să sosească mesaje de la prieteni, colegi de la alte bănci. Îmi scriau că le pare rău pentru mine. Erau ca nişte condoleanţe".

Dincolo de consecințele economice, criza a dus la modificări majore în structura societății. Sociologii vorbesc despre "milioane de copii pierduți". Cei care în 2008 aveau în jur de 20 de ani nu și-au mai întemeiat familii, nu au făcut copii.

În Statele Unite, de exemplu, s-au născut cu aproape 5 milioane de copii mai puțin decât erau estimările demografice.

Din cauză că salariile au scăzut și nu au mai putut face economii, tot mai puțini oameni și-au cumpărat case.

După 10 ani, părerile sunt împărțite. Unii finanțiști sunt de părere că dezastrul de acum un deceniu nu se va repeta, pentru că sistemul financiar global e mai solid, iar piețele sunt mai puțin interconectate.

Dan McClory, director firmă investiţii: "Economia mondială s-a dezvoltat, datoriile au crescut. Dar totul e oarecum limitat, cu caracter local. Posibilitatea contagiunii e mai mică decât în 2008".

Sunt însă și specialiști care subliniază că în 2-3 ani am putea avea o nouă criză financiară, poate sub altă formă, dar la fel de gravă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 12°C
IASI 8°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 6°C 9°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI