10.000 de clădiri din Capitală, evaluate vizual în privința riscului seismic. Autorităţile vor să stabilească prioritățile pentru expertizele tehnice

3 martie 2023, 20:30

10.000 de clădiri din Bucureşti construite înainte de 1978, cu cel puţin 3 etaje şi 10 apartamente sunt vizate în perioada următoare de evaluare vizuală rapidă din partea specialiştilor. Autorităţile vor să stabilească prioritățile pentru expertizele tehnice. Până acum, acestea se făceau pe principiul primul venit primul servit.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: E o problemă serioasă, în sensul că dacă vrei să rezolvi această problemă trebuie să faci lucrurile așa cum se cade până la capăt, să nu te duci pompieristic și să mai renovezi o fațadă. Și asta înseamnă să faci expertiză, să faci proiect tehnic și să faci execuție.

Cele 10.000 de clădiri nu au mai fost expertizate tehnic până acum.

Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale a Clădirilor cu Risc Seismic: Această metodă nu încadrează în risc seismic, ci scorăm imobilele și le prioritizam, după evlauare nu vom avea Clase de risc, ci prioritizare a clădirilor, că acum avem expertize eterogene fără criteriu, și ăsta e instrument prin care prioritizăm expertizarea și consolidarea.

Primele evaluări vizuale s-ar putea face abia din toamnă. Până atunci se va lucra la o hartă cu zonele prioritare, dar şi la harta clădirilor care intră în program.

Bogdan Suditu, şef departament urbanism şi mobilitate urbană PMB, ADIZMB: Nu am vorbit doar despre clădirile înalte din centru , Ci și despre traseele de bază și secindare accesibile către zonele de importanță strategică, spitale, centre adăpost etc, așa încât să prioritizam și trasee și clădiri care nu sunt în zona centrală. După aceste etape vom ști că nu doar zona centrală e vulenrabilă, ci și zonele exterioare.

Primăria Capitalei vrea să implice în proces şi primăriile de sector. Mai ales că termenele în vigoare pentru evaluarea vizuală a clădirilor ar putea fi scurtate, dacă legea propusă de guvern va primi votul parlamentului. În plus, închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic ar putea fi interzisă. La fel și organizarea unor evenimente cu un număr mare de persoane în aceste imobile. Pentru începerea lucrărilor de consolidare nu va mai fi nevoie de acordul tuturor locatarilor, ci doar de la jumătate plus unu dintre ei. Legea va merge în Parlament pentru dezbatere în regim de urgență.

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic are două şantiere deschise în Capitală. Alte 104 clădiri sunt în faza de proiectare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite