1 Mai în lume. Europenii au ieșit în stradă pentru salarii și condiții de muncă mai bune

1 mai 2018, 20:57

Istanbul, Turcia

„Piaţa Taksim nu poate fi blocată de 1 mai!”

Autoritățile au invocat motive de securitate și au blocat accesul în celebra piață Taksim din Istanbul și asta i-a enervat pe manifestanții care voiau să protesteze în locul devenit simbolul democrației turce. Au fost arestate zeci de persoane, iar poliția a dublat dispozitivul de securitate care înconjoară piața.

În Franța, preconizata reforma generală a administrației Macron agită sindicatele mai mult ca oricând.

Adunările de 1 mai au început încă de dimineață în marile orașe ale Franței. Punctul culminant s-a înregistrat la Paris.

În unele regiuni ale capitalei franceze a fost nevoie de intervenția forțelor speciale. Grupuri de tineri care purtau cagule au incediat câteva mașini și au vandalizat mai multe magazine, dar poliția spune că acestea au fost incidente izolate.

Din Grecia, trecând prin statele foste iugoslave până în peninsula iberică, sindicatele au organizat proteste masive. Și grecii, și sârbii și spaniolii cer salarii mai mari, condiții de muncă mai bune, pensii onorabile și egalitate de drepturi între femei și bărbați.

REINER HOFFMAN, lider sindical: „Nu mai putem accepta ca oamenii să facă oricum orice muncă. Vrem norme întregi, contracte pe perioadă nedeterminată, condiţii de muncă bune şi salarii decente”.

În Ungaria, ca de altfel în toate țările din spatele Cortinei de fier, în timpul regimului comunist, 1 mai era ziua muncitorilor sărbătorită cu festivism. Astăzi, locul paradelor a fost luat de concertele în aer liber și picnicuri.

Sărbătoarea de 1 Mai nu mai este ce a fost odată în Rusia. Doar nostalgicii comuniști mai mărșăluiesc de dimineață în centrul Moscovei. Restul preferă să sărbătoarească acasă, în familie sau în parcuri, dacă este vreme frumoasă afară.

1 Mai a devenit Ziua Internațională a Muncii acum mai bine de o sută de ani. Pe atunci era o zi a demonstrațiilor de stradă, de multe ori încheiate printr-o confruntare violentă cu poliția sau armata.

De-a lungul istoriei sale, Ziua Muncii a fost speculată de propaganda regimurilor totalitare. 1 mai este sărbătorită oficial în 80 de țări din toată lumea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite