1 iunie, posibilă dată pentru începerea vaccinării anti Covid a copiilor

6 mai 2021, 21:10

Canada este prima țară din lume care va imuniza împotriva Covid și copiii peste 12 ani, cu serul Pfizer. O decizie de autorizare a vaccinului ar putea veni în aceste zile și în Statele Unite.

Europa mai are de așteptat câteva săptămâni, dar specialiștii cred că vaccinarea copiilor ar putea începe la 1 iunie.

Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie, Societatea Națională a Medicilor de Familie: Am putea să vorbim chiar și mai devreme, pentru că în acest moment suntem abia la începutul lunii mai. 1 iunie? Ar fi un cadou foarte frumos pentru copii.

După ce serul va avea aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, va putea fi folosit în România pentru copii.

Momentan, doar persoanele de peste 16 ani pot fi vaccinate.

Diana Ionescu, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”: Vaccinul este suficient studiat, s-au făcut studii multe pe diferite grupe de vârstă. Mai mult decât să vă spun că eu am copii care sunt vaccinați, ce aș putea să spun?

Vaccinările se vor face doar cu acordul părintelui sau al tutorelui legal.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de Vaccinare: Singura mențiune este legată de prezentarea minorului împreună cu un adult care îl reprezintă din punct de vedere legal, părinți, bunici ș.a.m.d.

Specialiștii se așteaptă ca decizia vaccinării copiilor să fie primită cu reticență de părinți.

Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie, Societatea Națională a Medicilor de Familie: Părinții trebuie să fie liniștiți pentru că acest vaccin are un profil de siguranță foarte bun dar mai ales un profil de eficacitate și mai ales la această grupă de vârstă.

Copiii, spun medicii, rămân în continuare vectori de transmitere. Unii au făcut chiar forme severe.

Diana Ionescu, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”: Am avut perioade în acele vestite valuri, doi, trei, în care secția era plină, dar am avut și mai mulți copii cu complicație post Covid-19, maladia care este deja cunoscută și care se numește PIMS. Sindrom inflamator multisistemic pediatric. Categoric că nu trebuie să ne sperie, dar niciodată să nu spui niciodată. Când este vorba de copilul tău totul devine apocaliptic.

Pfizer BioNTech nu este singura companie care vrea autorizarea serului pentru copii.

Moderna și Johnson & Johnson testează vaccinurile pentru categoria de vârstă 12 – 18 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite