1 iulie vine cu schimbări radicale pentru români: Pensii mai mari, energie electrică mai ieftină, parcări mai scumpe în Capitală

1 iulie 2018, 23:09

1 iulie a venit cu bani mai mulţi pentru pensionari. De acum, punctul de pensie valorează 1.100 de lei, cu 10 la sută mai mult decât luna trecută. Şi pensia minimă garantată a crescut, cu 23 la sută, şi a ajuns la 640 de lei.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că ținta pentru deficitul bugetar e în pericol.

Pe de altă parte, scad unele costuri pentru populaţie. Energia electrica se ieftineşte.

Consumatorii vor plăti mai puţin cu 3,53 la sută, în medie, pentru energia electrică, până la sfârşitul lunii iunie, anul viitor.

Tot de la 1 iulie, turiştii au mai multe drepturi datorită noilor norme europene în domeniu, care devin obligatorii. Călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor avea o protecţie mai puternică şi pentru serviciile de călătorie combinate, inclusiv pachetele personalizate.

De exemplu, companiile de turism sunt obligate să se asigure că, dacă dau faliment, turiştii îşi vor recupera banii şi vor fi repatriaţi. Un pachet de vacanţă va putea fi anulat din orice motiv, contra unui comision rezonabil, şi chiar gratis – dacă destinaţia devine periculoasă ori dacă preţul este majorat cu peste 8 la sută faţă de cel iniţial. Pentru bucureșteni, însă, 1 iulie nu vine cu vești bune.

Începutul lunii iulie vine cu tarife mai mari pentru locurile de parcare din Capitală. În zona centrală, taxa este de acum de 10 lei pe oră. Pe măsură ce ne îndepărtăm de centru, tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe oră.

Consiliul General susţine că a mărit tarifele de parcare după modelul altor capitale, fiindcă aerul este prea poluat din cauza traficului intens. Şi încearcă să-i convingă astfel pe bucureșteni să folosească mai mult transportul în comun.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite