1 ianuarie, Ziua Mondială a Păcii. Nonviolența: stil al unei politici pentru pace

Este mesajul transmis de Papa Francisc, la a 50-a aniversare a Zilei Mondiale a Păcii. Mesajul, însoţit de urări de pace către popoarele și națiunile lumii, către fiecare persoană în parte, ne aminteşte că existența lui Dumnezeu în fiecare om ''ne va permite să ne recunoaștem unii altora darurile sacre înzestrate cu o demnitate imensă. Mai ales în situațiile de conflict''.

01 Ianuarie 2017, 15:01 (actualizat 01 Ianuarie 2017, 16:05) | Magda Manea |
Papa Francisc / FOTO: paoline.org

Pacea şi violenţa sunt căi opuse în construirea unei societăţi. Proliferarea focarelor de violență are cele mai grave consecințe sociale negative. Sfântul Părinte rezumă această situație în expresia: “A Third World War in Pieces”. Pacea, prin contrast, are consecințe sociale pozitive și permite realizarea unor progrese reale. Prin urmare, ar trebui să acționăm în acest sens și să negociem modalități de menţinere a păcii chiar și în cazurile în care pare dificil și ineficient. Să facem din nonviolență stilul nostru de viață! Mai spune Suveranul Pontif în mesajul său şi evidențiază faptul că nonviolența reprezintă un stil al unei politici de pace, care trebuie să devină o caracteristică a ''deciziilor, relațiilor și acțiunilor noastre, al politicii în toate formele sale''.

Şi noul secretar general al ONU, Antonio Guterres, şi-a început mandatul în fruntea organizaţiei internaţionale cu un apel pentru pace în lume, pentru o încetare a focului pe câmpurile de luptă pentru a trece la negocieri menite a conduce la soluţii politice.

"Azi, de Anul Nou, cer tuturor să urmărim acelaşi scop: să facem din pace prioritatea noastră".

"Din aceste războaie nimeni nu iese învingător, toţi pierd", a mai declarat Guterres. "Să facem din 2017 un an al păcii!"

Ziua Mondială a Păcii a fost inițiată de Papa Paul al VI-lea şi a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967.

În primul său mesaj, Papa Paul al VI-lea a transmis lumii că ''Pacea este singura cale adevărată a progresului societății umane — și nu tensiunile provocate de naționalisme ambițioase, nici cuceririle prin violență, nici represiunile care servesc drept pilon principal pentru un ordin civil fals".

La 21 septembrie se sărbătoreşte Ziua Internațională a Păcii, proclamată în 1981 de către Națiunile Unite.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI