1 ianuarie, Ziua Mondială a Păcii. Grija față de celălalt, o cale a păcii

Grija față de celălalt, o cale a păcii este tema mesajului Papei Francisc cu ocazia Zilei mondiale a păcii. Mesajul evidenţiază importanţa îngrijirii reciproce şi a creaţiei, pentru o societate bazată pe relaţii de fraternitate. Papa Francisc face referire la anul 2020, marcat de criza sanitară cauzată de noul coronavirus, și subliniază consecințele agravării altor crize – climatică, alimentară, economică şi a migraţiei – care au cauzat suferinţe

01 Ianuarie 2021, 09:14 | Magda Manea |
Porumbelul Păcii, Picasso / FOTO: bbc.co.uk
Porumbelul Păcii, Picasso
Papa Francisc

"Mă gândesc în primul rând la cei care au pierdut un membru al familiei sau pe cineva drag, dar şi la cei care şi-au pierdut locurile de muncă" – scrie pontiful.

Gândul Sfântului Părinte se îndreaptă spre medici, asistente şi asistenţi medicali, farmacişti, cercetători, voluntari, capelani şi alţi membri ai personalului din spitale şi centre de îngrijire care au făcut şi continuă să facă tot posibilul pentru a fi aproape de bolnavi, a le alina suferinţele şi a le salva viaţa.

"Omagiind aceste persoane, reînnoiesc apelul către factorii de decizie politică şi din sectorul privat pentru a lua măsurile adecvate în vederea asigurării accesului la vaccinuri împotriva Covid-19 şi la tehnologiile esenţiale necesare pentru a-i ajuta pe bolnavi şi pe cei mai săraci şi mai vulnerabili".

Cultura îngrijirii este un "angajament comun, solidar şi participativ de a proteja şi promova demnitatea şi binele tuturor" şi "dorinţa de a se interesa, de a acorda atenţie, de compasiune, de reconciliere şi vindecare, de respect reciproc şi de acceptarea reciprocă", ce constituie un mod privilegiat de a construi pacea, de "a eradica cultura indiferenţei, a respingerii şi a confruntării, care este, adesea, predominantă în zilele noastre".

(w460) Papa Franc

Pandemia ne învaţă importanţa îngrijirii reciproce şi a creaţiei, pentru o societate bazată pe relaţii de fraternitate.

La finalul Mesajului, papa Francisc ne adresează îndemnul de a ne îndrepta privirea către Sfânta Fecioară Maria "Steaua mării şi Mama speranţei" şi de a avansa, împreună, spre un nou orizont de iubire, pace, fraternitate, solidaritate, sprijin şi acceptare reciprocă, având grijă unii de ceilalţi.

Ziua Mondială a Păcii

A fost inițiată de Papa Paul al VI-lea şi a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967.

În primul său mesaj, Papa Paul al VI-lea a transmis lumii că ''Pacea este singura cale adevărată a progresului societății umane — și nu tensiunile provocate de naționalisme ambițioase, nici cuceririle prin violență, nici represiunile care servesc drept pilon principal pentru un ordin civil fals".

La 21 septembrie se sărbătoreşte Ziua Internațională a Păcii, proclamată în 1981 de către Națiunile Unite.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI