#TuFaciSarbatorile Spitalul pentru copii năpăstuiți, prea mic. Managerul Centrului de recuperare neuropsihomotorie "N. Robănescu": "Nu se poate să faci terapie robotizată pe hol"

Mii de copii năpăstuiţi de accidente şi de boli grave au nevoie de sprijin ca să scape de sechele. Pot face progrese incredibile, dar sunt mult prea puţine locuri unde pot fi ajutaţi. Şi asta, chiar şi la 50 de ani de când medicul Nicolae Robănescu a deschis prima secţie de recuperare neuromotorie pentru copii. Centrul de top care-i poartă numele poate fi extins, dar nu sunt bani.

13 Decembrie 2018, 21:05 (actualizat 14 Decembrie 2018, 00:17) Știrile TVR |
#TuFaciSarbatorile Spitalul pentru copii năpăstuiți e prea mic
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Emi are amiotrofie spinală şi e ţintuit pe patul de Terapie intensivă de la centrul Robănescu. Băiatul de 10 ani dintr-un sat din Mehedinţi de-abia a prins un loc pentru a face recuperare legat la aparatele de care-i depinde chiar viaţa. Dacă se întinde, nu mai poate respira.

Sunt tot mai mulţi copii accidentaţi grav sau cu boli neurologice care au nevoie de recuperare pe termen lung.

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: "Aici este internată, la Terapie intensivă, şi fetiţa de un an şi 7 luni a jandarmeriţei din Suceava care a fost accidentată mortal pe trecerea de pietoni. După numai o săptămână la centru, Larisa a făcut deja primele progrese. Nimeni nu poate să spună însă exact cât timp va avea nevoie de recuperare".

Părinţi disperaţi din toate colţurile ţării se luptă să ajungă la centrul Robănescu, unde există cele mai revoluţionare terapii.

Amalia Păcurar, mama unui băiat bolnav: "Când a făcut el 4 ani, de atunci am început să vin în fiecare lună. (…) Este un efort foarte mare să facem 600 de kilometri, dar este singurul centru unde s-au văzut progrese".

Luminița Stancu, mama unei adolescente bolnave: "Când ne-am internat pentru prima dată la 2 ani şi 9 luni în acest centru, nu mergea.  (…) Nu este spaţiu suficient să fim internaţi cât mai des. (…) De ce să avem o ţară de copii asistaţi social şi să nu avem o ţară de copii independenţi? (…) Doamna doctor conferenţiar Liliana Pădure chiar m-a consiliat așa, ca să fiu o mămică puternică".

Conf. dr. Liliana Pădure, managerul Centrului de recuperare neuropsihomotorie "N. Robănescu" : "Pentru cazurile acestea grave, ați văzut că e o muncă titanică. (…) Cum avem nevoie de oxigen, aşa avem nevoie de spaţiu. (…) Nu se poate să faci terapie robotizată pe hol".

Alexandru Ioan Vitan, pacient: "Prin toate spitalele am umblat, dar ca ăsta e unic pe ţară. (…) Am fost foarte rău. (…) Mulţumită la Dumnezeu,  pot să lucrez cu jumătate de normă. (…) Doamna doctor m-a realizat în viaţă".

Liliana Pădure a înfiinţat în 2007 centrul cu numele medicului care a pus bazele recuperării neuromotorii pentru copii, acum o jumătate de veac. De 8 ani luptă pentru extindere. Nu se găsesc însă bani pentru încă un etaj cu paturi pentru internări. Cele 114 de acum nu fac faţă cazurilor.

Conf. dr. Liliana Pădure: "De la Compania naţională de investiții am primit acordul pentru ambulatoriu, deci se va construi. Când, vom vedea. (…) Eu tot n-am obosit să mă duc pe la toate autorităţile. (…) Dumnezeu e speranţă, deci…".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #TUFACISARBATOAREA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI