#TuFaciSarbatorile. Povestea tinerei nevăzătoare care a uimit o țară întreagă. A terminat două facultăți, un master și un doctorat și a câștigat un concurs de cultură generală la TVR2

28 decembrie 2018, 20:19

La televizor, totul pare simplu și frumos. Dar pentru Magdalena Iurescu, marea câștigătoare a concursului Câștigă România, nimic nu a fost ușor în viață. Magda, așa cum îi spun apropiații, nu și-a văzut niciodată mama sau tatăl.

Dintr-o culpă medicală, incubatorul în care a stat imediat după naștere i-a afectat iremediabil vederea. Dar Magda nu a considerat niciodată asta un handicap. I-a surprins pe toți cu tenacitatea sa, cu dorința de a învăța cât mai multe despre tot ceea ce o înconjoară.

Mama a învațat-o poezii, adunări și scăderi, chiar și tabla înmulțirii. Asta, pentru că Magda nu avea unde să meargă la școală.

Părinții au trecut peste emoții și au lăsat-o pe Magda să meargă la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Buzău, la 300 de km distanță de casă. Acolo a învățat să se descurce singură și și-a dat seama că nimic nu-i poate sta în cale.

Cu o voință extraordinară, Magda a terminat liceul și a dat examenul de admitere la facultate. A intrat la Universitatea din Suceava. A făcut două specializări în același timp – engleză-română și română-italiana și a terminat șefă de promoție.

Magda nu s-a oprit aici. Și-a luat masteratul în comunicare și a făcut și un doctorat în gramatica limbii române. Sunt performanțe extraordinare, chiar și pentru o persoană care nu trebuie să se lupte cu neajunsurile sistemului, cu lipsa cărților pentru nevăzători, cu reticența celor din jur. Magda nu s-a descurajat nicio clipă, ci s-a bucurat, cu toată inima, de fiecare victorie, indiferent cât de mică.

La 27 de ani, Magdalena Iurescu își dorește să facă viața mai ușoară copiilor asemenea ei, cu deficiențe de vedere. Vrea să predea în același loc unde a învățat și ea, la Buzău. Va dona liceului o parte din banii câștigați la concurs pentru că știe cât de scumpe sunt materialele de care copiii au nevoie.

Magdalena este un model pentru noi toți, chiar dacă ea nu se consideră așa. Cel mai mult crede în puterea educației, singura care te ajută să înțelegi lumea din jurul tau, chiar dacă nu o poți vedea. A demonstrat acest lucru ori de câte ori a ieșit victorioasă la Câștigă România. Acum, este rândul nostru să-i mulțumim pentru exemplul dat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite